Ομαλά κύλησε για το ενεργειακό σύστημα της χώρας το τελευταίο τετραήμερο (18-21 Απριλίου), καθώς τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν αντιμετώπισαν τους κινδύνους που εγκυμονούσε για την ευστάθεια του συστήματος ο συνδυασμός της υπερπαραγωγής από ΑΠΕ και της χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω Πάσχα. Όπως έχει γράψει το energygame.gr, το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, καθώς είχε εμφανιστεί και τα προηγούμενα δύο χρόνια. Φέτος όμως εμφανίστηκε με αυξημένη ένταση για μια σειρά λόγων και γι’ αυτό εκτός από τους περιορισμούς στις εισαγωγές και τις περικοπές που γίνονται με τηλεχειρισμό από τους Διαχειριστές, επιστρατεύθηκε και το «εργαλείο» της κινητοποίησης των παραγωγών της Ομάδας Β, δηλαδή των κατόχων φωτοβολταϊκών που είναι συνδεδεμένα στο Δίκτυο Διανομής να κατεβάσουν οι ίδιοι τους διακόπτες στα έργα τους. Εργαλείο που δεν χρησιμοποιήθηκε πάντως όλο το διήμερο, αλλά μόνο την Κυριακή του Πάσχα (την πιο δύσκολη μέρα για την εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης) και τη Δευτέρα του Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση, χάρη στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, το στοίχημα της αποφυγής μπλακάουτ κερδήθηκε, με περικοπές πράσινης ενέργειας που σωρευτικά εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τις 30 Γιγαβατώρες.

Τη δυσκολία της «άσκησης» ανέδειξε άλλωστε και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την αφορμή της επίσκεψης χθες (Δευτέρα του Πάσχα) του Υπουργού ΠΕΝ Σταύρου Παπασταύρου και του Υφυπουργού Νίκου Τσάφου στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στον Άγιο Στέφανο. Όπως ανέφερε ο κ. Παπασταύρου, «Τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα, το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη χάρη στο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων και στις προσπάθειες των εργαζόμενων σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ», σημείωσε ο Υπουργός.

Το «ψαλίδι» στις εισαγωγές ηλεκτρισμού

Φέτος, όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές, χρειάστηκε το «ψαλίδι» και στις εισαγωγές. Τις προηγούμενες ημέρες, ο ΑΔΜΗΕ βρισκόταν σε επικοινωνία με τους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς των γειτονικών χωρών (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία) για τον περιορισμό των εισαγωγών. Παρά το γεγονός πως την  Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο ανεστάλη η οδηγία για περιορισμό της έγχυσης στο δίκτυο των παραγωγών της ομάδας Β, υπήρξαν σημαντικές περικοπές τόσο στην «πράσινη» παραγωγή, όσο και στις εισαγωγές.

Επίσης, το γεγονός πως είχαμε αρκετά καλό καιρό, σε συνδυασμό με την απουσία αέρα, δυσκόλεψε αρκετά τα πράγματα ιδίως τις προηγούμενες δύο ημέρες όπου υπήρξε  προειδοποίηση από τον ΑΔΜΗΕ για  περιορισμό της έγχυσης ενέργειας τις μεσημβρινές ώρες από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ομάδας Β. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό, όπως και τις προηγούμενες Κυριακές του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, αποτιμάται ως θετική κίνηση το γεγονός πως ανταποκρίθηκαν παραγωγοί των οποίων τα έργα δεν μπορούν να «ψαλιδιστούν» με αυτόματο τρόπο.

Στα ύψη οι περικοπές ΑΠΕ

Μόνο το τελευταίο διήμερο, όταν και χρειάστηκε να γίνει πλήρης περιορισμός των πάρκων της ομάδας β, χρειάστηκε να περικοπούν πάνω από 20 GWh και πάνω από 30 GWh συνολικά το προηγούμενο τετραήμερο με τις περικοπές να χτυπάνε «κόκκινο» το διάστημα 11:00-16:00 και να αγγίζουν τα 2,5 GWh σε ωριαία βάση την Κυριακή του Πάσχα, ημέρα που κατά τις εκτιμήσεις «πετάχτηκε στα σκουπίδια» το 30% της συνολικής παραγωγής ΑΠΕ. Κατά τις «επίμαχες» ώρες, εξάλλου, καταγράφηκε «βουτιά» στην τιμή της μεγαβατώρας, με το κοντέρ να μηδενίζει για τρεις ώρες (14.00-17.00) και να διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για ακόμα χαμηλότερο διάστημα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφτασαν ακόμα και το 55% της παραγόμενης ενέργειας, ενώ σημαντική συνεισφορά, ιδίως τις βραδινές ώρες, είχαν και τα υδροηλεκτρικά έργα. Επομένως, υπήρχε από τη μια πλευρά η ανάγκη για μεγάλες περικοπές και από την άλλη οι μηδενικές τιμές, οι οποίες έχουν εμφανιστεί εδώ και αρκετές ημέρες και προβληματίζουν ιδιαίτερα την αγορά.

Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα που παραπέμπει σε μεγάλη όξυνση του προβλήματος των περικοπών φέτος, επισημαίνεται ότι ξεκίνησαν από τις αρχές Μαρτίου και πλέον ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση, και το φετινό Πάσχα αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι, τόσο σε σχέση με την ανάγκη αποθήκευσης ενέργειας, όσο με την ανάγκη για τηλεδιαχείριση περισσότερων έργων ΑΠΕ. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός πως η ζήτηση ενέργειας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει αυξηθεί, ενώ νέοι σταθμοί ΑΠΕ συνεχίζουν να μπαίνουν στο σύστημα, συνθήκες που δημιουργούν σε συγκεκριμένες περιόδους ένα απόθεμα ενέργειας που δεν μπορεί εύκολα να απορροφηθεί, εάν δεν ενισχυθούν και σε σημαντικό βαθμό οι διεθνείς διασυνδέσεις. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και οι γειτονικές χώρες δεν θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή προς την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Άρα, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις…

Διαβάστε ακόμη