Μετά τους δήμους Βισαλτίας, Ηράκλειας και Σιντικής στην περιφερειακή ενότητα Σερρών, ακόμα ένας δήμος στη Βόρεια Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει τη γεωθερμία. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών θέλει να αναδείξει τα γεωθερμικά πεδία τοπικού ενδιαφέροντος Σαπών και Κρωβύλης, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων γεωθερμικών πεδίων της περιοχής.
Στόχος η μίσθωση του γεωθερμικού πεδίου το οποίο αποτελεί ένα ανεκμετάλλευτο ενεργειακό πλούτο για τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών που αδιαμφισβήτητα μπορεί να συμβάλλει στην τοπική αειφόρο ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον δήμο, σημαντικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου γεωθερμικού πεδίου αποτελεί η γεωγραφική του θέση, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα άμεσης και τεχνο-οικονομικά βιώσιμης αξιοποίησης της ανανεώσιμης θερμικής ενέργειας σε εφαρμογές θέρμανσης κτιρίων και βιομηχανιών, καθώς επίσης και σε εφαρμογές του πρωτογενούς τομέα.
Από το 2005, η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως γεωθερμικό πεδίο, έπειτα από επιστημονικές έρευνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Σύμφωνα με τον δήμο η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στα πεδία Κρωβύλης-Σαπών παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες, όπως:
- Η ανάπτυξη θερμοκηπίων και η καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων χαμηλού κόστους με εξαγωγικό προσανατολισμό.
- Η εφαρμογή τηλεθέρμανσης σε οικισμούς και δημόσια κτίρια της περιοχής.
- Η στήριξη αγροτικών δραστηριοτήτων, όπως η επεξεργασία τροφίμων και η θέρμανση καλλιεργειών, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον των δήμων στρέφεται στη δημιουργία του χρηματοδοτικού εργαλείου, από το Υπουργείο Ενέργειας για τη χρηματοδότηση δράσεων Έρευνας, Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Γεωθερμικού Δυναμικού σε Πεδία Τοπικού Ενδιαφέροντος. Πριν λίγες ημέρες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Τσάφος με τον δήμαρχο Ηράκλειας κ. Κλεάνθη Κοτσακιαχίδη.
Σκοπός της συνάντησης, σύμφωνα με τον δήμο, ήταν η ενημέρωση του Υφυπουργού για το γεωθερμικό πεδίο τοπικού ενδιαφέροντος Λιθοτόπου-Ηράκλειας, τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η αξιοποίησή του στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, η οποία φθίνει πληθυσμιακά, και η ανάγκη χρηματοδότησης των έργων υποδομής (νέες παραγωγικές γεωτρήσεις, γεωτρήσεις επανεισαγωγής, ειδικές αντλίες γεωτρήσεων, μηχανοστάσια άντλησης, θερμικοί υποσταθμοί, δίκτυα διανομής), που προβλέπονται από την οικονομοτεχνική μελέτη εκμετάλλευσης και διαχείρισης. Στη συνάντηση γνωστοποιήθηκε ότι η οικονομοτεχνική μελέτη βρίσκεται σε φάση επικαιροποίησής της.
Η γεωθερμία προσφέρει βιώσιμες λύσεις
Η γεωθερμία αποτελεί μια καθαρή και ανεξάντλητη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας που αξιοποιεί τη φυσική θερμότητα του υπεδάφους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή για άμεσες χρήσεις θέρμανσης και ψύξης. Προέρχεται από τη θερμότητα που βρίσκεται παγιδευμένη κάτω από την επιφάνεια της Γης, κυρίως σε μορφή ζεστού νερού ή ατμού. Η γεωθερμία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως υψηλή αξιοπιστία, πολύ χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας όλο το 24ωρο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
Διαβάστε ακόμη