Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2025, η συνολική εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς στην Τουρκία είχε φθάσει τα 21.620 MW, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ισχυρή έναρξη του έτους και την ανάπτυξη των 19,8 GW μέχρι το τέλος του 2024. Αυτή η συνεχής ανάπτυξη ακολουθεί μια αξιοσημείωτη ηλιακή έκρηξη στη χώρα, με 8,9 GW νέας ηλιακής ισχύος να προστίθενται κατά τη διάρκεια του 2023 και του 2024 -μια αύξηση 82% σε σύγκριση με το τέλος του 2022- σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση της Ember για την ηλεκτρική ενέργεια της Τουρκίας.

Βασικός μοχλός αυτής της ανάπτυξης στην Τουρκία ήταν η αύξηση των μη αδειοδοτημένων σταθμών ηλιακής ενέργειας για αυτοκατανάλωση. Οι κανονιστικές αλλαγές των τελευταίων δύο ετών διευκόλυναν τις επιχειρήσεις να εγκαθιστούν ηλιακούς συλλέκτες στις πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας, ακόμη και αν η κατανάλωσή τους γίνεται αλλού. Η αλλαγή αυτή επέτρεψε σε εταιρείες με δραστηριότητες σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε περιοχές με υψηλότερη ηλιακή ακτινοβολία, όπως η Αττάλεια, αναφέρει το περιοδικό pv.

Οι περισσότερες από αυτές τις μη αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις είναι μεγάλα, επιδαπέδια συστήματα -συχνά κυμαίνονται από 50 MW έως 200 MW. Οι μη αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις αντιπροσώπευαν έως και το 90% των νέων ηλιακών εγκαταστάσεων τα τελευταία δύο χρόνια και το Υπουργείο Ενέργειας στην Τουρκία αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Παρά τις ισχυρές προοπτικές της αγοράς, ο φωτοβολταϊκός τομέας της Τουρκίας αντιμετωπίζει περιορισμούς λόγω των περιορισμών της χωρητικότητας του δικτύου. Πολλές προτάσεις έργων απορρίπτονται λόγω της περιορισμένης διαθέσιμης χωρητικότητας μεταφοράς. Ο Ufuk Alparslan της Ember προτείνει υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας ως λύση, ιδίως ηλιακές εγκαταστάσεις σε υφιστάμενες υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Με την υδροηλεκτρική ικανότητα της Τουρκίας να πλησιάζει τα 24 GW, η ηλιακή συνεγκατάσταση προσφέρει έναν τρόπο να διατηρηθεί η παραγωγή κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων.

Επί του παρόντος, έχει εγκατασταθεί 1 GW υβριδικών φωτοβολταϊκών σταθμών, αλλά δεν υπολογίζεται επίσημα στις στατιστικές. Επιπλέον 3,5 GW είναι ήδη συνδεδεμένα με αδειοδοτημένα έργα, αναδεικνύοντας το σημαντικό ανεκμετάλλευτο δυναμικό του ηλιακού μέλλοντος της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμη