Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του οργανισμού IRENA, που παραθέτει το περιοδικό pv, οι χώρες με τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εγκαταστάσεις αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας (W/άτομο) είναι η Σουηδία, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Δανία. Όλες οι χώρες αυτές, εκτός από την Αυστραλία, βρίσκονται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, αν και δεν βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, καταλαμβάνει την όγδοη θέση στις κατά κεφαλήν εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνδυασμένη κατά κεφαλήν ικανότητα παραγωγής αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας είναι πλέον πάνω από διπλάσια από την ικανότητα της υδροηλεκτρικής ενέργειας και επτά φορές μεγαλύτερη από την ικανότητα της πυρηνικής ενέργειας.
Η ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας προχωρά ταχύτατα. Από το 2022 έως το 2024, χώρες όπως η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Σουηδία και η Αυστραλία ηγούνται ως προς τις ταχύτητες ανάπτυξης, με τις τεχνολογίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας να αναπτύσσονται έξι φορές πιο γρήγορα από τις άλλες τεχνολογίες (όπως τα ορυκτά καύσιμα, υδροηλεκτρική και πυρηνική ενέργεια). Αυτό δείχνει ότι το μέλλον του ενεργειακού συστήματος θα κυριαρχείται από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες καλύπτουν την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της οικονομικής ανάπτυξης και της ηλεκτροδότησης των μεταφορών και της βιομηχανίας.
Το 2024, παγκοσμίως αναπτύχθηκαν σχεδόν 700 GW νέας ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Χώρες όπως η Βραζιλία, που υιοθέτησαν τη νομοθεσία για το net metering το 2012, σημείωσαν εντυπωσιακή ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών σε στέγες, εγκαθιστώντας περίπου 1 GW το μήνα. Αυτό συγκρίνεται με μόλις 2 GW ετήσια νέας πυρηνικής ενέργειας που προστίθεται παγκοσμίως τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με τον IRENA.
Οι κορυφαίες χώρες για την ετήσια κατά κεφαλήν παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας το 2024 είναι η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Αυστραλία και η Ολλανδία, με τη Σουηδία και την Αυστραλία να ηγούνται αντίστοιχα στην αιολική και ηλιακή παραγωγή. Η δυνατότητα των ευρωπαϊκών χωρών να μοιράζονται ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ τους βοηθά στην εξισορρόπηση της μεταβλητότητας της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, ενώ η Αυστραλία δείχνει ότι μια ανεξάρτητη προσέγγιση μπορεί να επιτευχθεί με χαμηλό κόστος.
Για την Ελλάδα, αν και δεν βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, η χώρα σημειώνει σημαντική πρόοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκά, λόγω του ευνοϊκού της κλίματος. Με τη συνεχιζόμενη επένδυση και ανάπτυξη, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης.
Διαβάστε ακόμη