Με το διεθνές τοπίο να είναι ρευστό και την αγορά να είναι προβληματισμένη για τον εμπορικό «πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην Ελλάδα παραμένει έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον για πολλές τεχνολογίες ΑΠΕ. Ανάμεσα σε αυτές είναι και ο κλάδος των μικρών ανεμογεννητριών. Το ενδιαφέρον για μικρές ανεμογεννήτριες ξεκίνησε από το 2013, ωστόσο μια σειρά από λόγοι, όπως το γεγονός πως για να φτάσει ένα έργο στο επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να ξεπεράσει γραφειοκρατικά «αγκάθια», εμπόδισαν την ανάπτυξη του κλάδου.
Πλέον, υπάρχει αισιοδοξία στην αγορά των μικρών ανεμογεννητριών δεδομένου πως μετά τη νομοθεσία του περασμένου Οκτωβρίου, έγιναν σημαντικά βήματα για την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησής τους. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, μέσα σε 15 ημέρες δίνονται πλέον όροι σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ. «Μπορούμε να πούμε πως αφομοιώθηκαν οι αλλαγές και οι νέες οδηγίες και προχωράνε ομαλά οι γνωστοποιούμενοι σταθμοί μικρών ανεμογεννητριών».
Από το 2020 υπάρχουν αρκετοί μηχανικοί που εργάζονται σε projects που αφορούν μικρές ανεμογεννήτριες. Ωστόσο, το «αγκάθι» της γραφειοκρατίας αποτελεί το πρώτο πρόβλημα για τα συγκεκριμένα έργα. Αποθάρρυνε στο παρελθόν αρκετούς επενδυτές. Σύμφωνα με ανθρώπους με γνώση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στόχος θα μπορούσε να είναι η δημιουργία έργων ακριβώς δίπλα σε κοινότητες, ώστε αυτές να αυτονομηθούν. Θα μπορούσαν επομένως οι συγκεκριμένες κοινότητες να συνάπτουν συμβάσεις με παραγωγούς. Το όφελος θα ήταν μεγάλο ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.
Το ενδιαφέρον για μικρές ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα
Το ενδιαφέρον για τις μικρές ανεμογεννήτριες ξεκινάει στην Ελλάδα πάνω μια δεκαετία πίσω, με εκατοντάδες αιτήσεις να υποβάλλονται με σκοπό έργα να πάρουν όρους σύνδεσης. Το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο ακόμα και σήμερα σε περιοχές όπως ο Έβρος, η Ευρυτανία και η Λακωνία, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά «αγκάθια» για να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα και συνδέονται με την αδειοδότησή τους. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως οι επενδυτές καλούνται να πάρουν μεγάλο ρίσκο, καθώς εκπονούν μελέτες με τον κίνδυνο να αλλάξει στο μέλλον η τοποθεσία της εγκατάστασης, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Επίσης, τα έργα θα πρέπει να υπαχθούν στις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και στη συνέχεια να προσπεράσουν τα εμπόδια του κορεσμένου δικτύου. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι τεχνολογίες των ΑΠΕ. Πολλά έργα που αφορούν μικρές ανεμογεννήτριες έχουν απορριφθεί για αυτόν τον λόγο.
Στα παραπάνω ζητήματα θα πρέπει να προστεθεί και το ζήτημα της γραφειοκρατίας, καθώς συνολικά 10 υπηρεσίες καλούνται να γνωμοδοτήσουν για ένα έργο. Ανάμεσα στις υπηρεσίες, οι διευθύνσεις δασών, οι πολεοδομίες και βέβαια, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πολλές φορές οι υπηρεσίες είναι μη ενημερωμένες, αλλά και υποστελεχωμένες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάληξη μιας επένδυσης. Ανεξάρτητα πάντως από το προβλήματα που προαναφέρθηκαν, πηγές της αγοράς κρίνουν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις πλέον για την ανάπτυξη του κλάδου και το σημαντικότερο βήμα είναι πως προχωράνε ομαλά γνωστοποιούμενοι σταθμοί.
Διαβάστε ακόμη