Η Νότια Κορέα εγκατέστησε φωτοβολταϊκά ισχύος τουλάχιστον 3,1 GW το περασμένο έτος, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η Κορεατική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας (KEPCO). Τα στοιχεία της εταιρείας θεωρούνται προσωρινά, καθώς δεν περιλαμβάνουν ακόμη εγκαταστάσεις για ίδια κατανάλωση. Όπως αναφέρει το pv magazine, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στη Νότια Κορέα διαχωρίζεται σε εγκαταστάσεις παραγωγής προς πώληση και σε εγκαταστάσεις για ιδιοκατανάλωση.
Για να τεθεί το ζήτημα σε ευρύτερο πλαίσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της KEPCO, η χώρα εγκατέστησε συνολικά φωτοβολταϊκά ισχύος σχεδόν 3,7 GW το 2023, εκ των οποίων σχεδόν 2,8 GW αφορούσαν παραγωγή προς πώληση και περίπου 900 MW ιδιοκατανάλωση. Το προσωρινό αποτέλεσμα ήδη ξεπερνά τις εκτιμήσεις που έγιναν μετά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η Jiyhe Gwak, κύρια ερευνήτρια στο Κορεατικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Έρευνας, δήλωσε στο pv magazine ότι η ανάπτυξη επανήλθε στο επίπεδο των 3 GW χάρη στη βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών.
Μέχρι τον Μάρτιο του 2024, η σωρευτική φωτοβολταϊκή ισχύς της Κορέας εκτιμάται στα 28,15 GW. Η Gwak πρόσθεσε ότι η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κορέας αναμένει ότι η χώρα θα διατηρήσει ετήσιο ρυθμό εγκατάστασης σε φωτοβολταϊκά περίπου 3 GW έως το 2030. Ωστόσο, αυτό δεν επαρκεί για να επιτευχθούν οι στόχοι του 11ου Βασικού Σχεδίου Ηλεκτρικής Ενέργειας, που οριστικοποιήθηκε τον Φεβρουάριο και θέτει ως στόχο τα 55,7 GW έως το 2030 και τα 77,2 GW έως το 2038.
Χρειάζεται αύξηση του ρυθμού που εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά στη χώρα
«Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, πρέπει να προστίθενται κατά μέσο όρο 4,5 GW νέας ηλιακής ισχύος ετησίως. Αν επεκτείνουμε έως το 2038, ο μέσος ετήσιος ρυθμός εγκατάστασης διαμορφώνεται στα περίπου 3,5 GW», εξήγησε η Gwak. «Δεδομένου ότι ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι περίπου 4 GW τον χρόνο για τα επόμενα δύο έτη, απαιτούνται πιο δυναμικές προσπάθειες». Η Gwak επεσήμανε επίσης ότι, παρόλο που η αγορά φωτοβολταϊκών της Κορέας έχει υψηλό δυναμικό ανάπτυξης, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δομικές προκλήσεις όπως περιορισμούς δικτύου, αβεβαιότητα πολιτικής, περίπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης, υψηλό κόστος παραγωγής, μειούμενη κερδοφορία και ευπάθειες στην εφοδιαστική αλυσίδα.
«Βασικά σημεία προς βελτίωση περιλαμβάνουν τη ρυθμιστική υποστήριξη για εταιρικά συμβόλαια αγοράς ενέργειας (PPAs), την επίλυση θεμάτων σύνδεσης στο δίκτυο, την επέκταση μακροπρόθεσμων συμβολαίων σταθερών τιμών, την παροχή κινήτρων για εταιρείες που συμμορφώνονται με το RE100 και την ενίσχυση της τοπικής αποδοχής», τόνισε. Τον περασμένο μήνα, η Υποεπιτροπή Ενέργειας και Δίκαιης Μετάβασης της Κορέας ανακοίνωσε σχέδια για την υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 2.995 χώρους στάθμευσης, την έκδοση οδηγιών για την επέκταση της επιφάνειας πλωτών φωτοβολταϊκών σε πολυχρηστικά φράγματα και τη δημιουργία προγράμματος χρηματοδότησης για τις τοπικές αρχές ώστε να βελτιώσουν τους κανονισμούς αποστάσεων για τις εγκαταστάσεις.
Η Gwak κατέληξε λέγοντας ότι οι προσπάθειες αυτές, σε συνδυασμό με τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και διάφορους τομείς, «αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στις μελλοντικές προοπτικές της ηλιακής ανάπτυξης στη Νότια Κορέα».
Διαβάστε ακόμη