Αυτό το καλοκαίρι, θα ανοίξει στο Džūkste, νοτιοδυτικά της Ρίγας, το πρώτο δημόσιο σημείο έγχυσης για βιομεθάνιο στη Λετονία που είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς (TSO) Conexus. Αυτό θα επιτρέψει στους παραγωγούς βιομεθανίου να παραδίδουν το αέριο με φορτηγά και να το εγχέουν στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, ακόμα κι αν δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με το δίκτυο διανομής ή μεταφοράς. Σύμφωνα με το ceenergy news, η εταιρεία Intra-GT σχεδιάζει και κατασκευάζει το σημείο έγχυσης βιομεθανίου στο Džūkste. Η GF Birojs παρέχει την επίβλεψη της κατασκευής και η Kiwa Latvia προσφέρει την τεχνογνωσία στον σχεδιασμό της κατασκευής.
«Το σημείο έγχυσης βιομεθανίου στο Džūkste είναι ένα σημαντικό έργο για την Conexus για διάφορους λόγους. Πρώτον, μας επιτρέπει να επεκτείνουμε τη λειτουργικότητα της υπάρχουσας υποδομής αερίου, εισάγοντας τεχνολογικές λύσεις που αυξάνουν περαιτέρω την αποδοτικότητα του συστήματος. Δεύτερον, αυτό το έργο θα διαφοροποιήσει τις δυνατότητες των παραγωγών να εγχέουν βιομεθάνιο στο ενοποιημένο σύστημα φυσικού αερίου, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για τους τοπικούς παραγωγούς πράσινης ενέργειας», δήλωσε ο Uldis Bariss, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Conexus. Πρόσθεσε ότι προβλέπεται να δημιουργηθούν παρόμοια σημεία και σε άλλες περιοχές της Λετονίας.
Το σημείο έγχυσης βιομεθανίου θα λειτουργεί σε αυτόματο τρόπο, παρέχοντας εκτόνωση πίεσης, προθέρμανση του αερίου, έγχυση στο δίκτυο αγωγών, καθώς και μετρήσεις και έλεγχο της ποιότητας του αερίου. Το έργο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συγχρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Το βιομεθάνιο είναι ένα ανανεώσιμο αέριο καυσίμου που παράγεται μέσω της επεξεργασίας βιοαερίου, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από την αναερόβια χώνευση οργανικών αποβλήτων, όπως γεωργικά υπολείμματα, κοπριά, λύματα και οργανικά οικιακά απόβλητα. Με την κατάλληλη επεξεργασία, το βιομεθάνιο αποκτά παρόμοια ποιότητα με το φυσικό αέριο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση, ηλεκτροπαραγωγή ή ως καύσιμο για οχήματα. Η αξιοποίηση του βιομεθανίου συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ενισχύει την ενεργειακή αυτάρκεια, προωθώντας την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.
Διαβάστε ακόμη