Μειωμένα κατά 59% ήταν τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα έως 10,8kW το πρώτο τετράμηνο του 2025, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, τα συστήματα που εκκρεμεί η ενεργοποίηση τους αγγίζουν τα 21MW. Τα περισσότερα καταγράφονται στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στην περιφέρεια της Κρήτης.

Να σημειωθεί πως την περσινή χρονιά, η συνολική αγορά των συστημάτων αυτοκατανάλωσης αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η αγορά των οικιακών συστημάτων αυτοκατανάλωσης υπερδιπλασιάστηκε, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Εντός του 2024 διασυνδέθηκαν, μεταξύ άλλων, και 9.091 μικρά συστήματα με μπαταρία (60 MW) στο πλαίσιο του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, το στοίχημα είναι να προχωρήσει η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για το Net Billing. Η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη των νέων έργων, ιδίως των οικιακών, όπως ανέφερε πρόσφατα το energygame.gr. Το net billing άρχισε να εφαρμόζεται την περσινή χρονιά και συγκεκριμένα το φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να είναι έτοιμοι τόσο οι πάροχοι όσο και οι ΦΟΣΕ.

Άλλωστε, ένα σοβαρό πρόβλημα αφορά τη διαδικασία για την υπογραφή σύμβασης. Το καθεστώς που ισχύει προβλέπει την υπογραφή τριμερούς σύμβασης ανάμεσα στον καταναλωτή, τον προμηθευτή του και τον ΔΑΠΕΕΠ. Το πρόβλημα συνδέεται με τον φόρτο εργασίας, καθώς κάθε φορά που ο αυτοπαραγωγός- καταναλωτής θα επιλέγει την αλλαγή παρόχου τότε θα πρέπει να υπογράφεται νέα τριμερής σύμβαση. Να σημειωθεί εδώ πως ο ΔΑΠΕΕΠ επί της ουσίας εκπροσωπεί δωρεάν τα νοικοκυριά, των οποίων η πλεονάζουσα ενέργεια θα διατίθεται στη χονδρεμπορική αγορά. Στις αρχές του έτους μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους το υπουργείο Ενέργειας ξεκίνησε τη διαδικασία τροποποίησης της υπουργικής, έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, όπως αυτή που περιγράφεται παραπάνω.

Διαβάστε ακόμη