Το Υπουργείο Ενέργειας στη Ρουμανία προκηρύσσει πρόσκληση υποβολής προτάσεων και προσφέρει συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού σε επιχειρήσεις που επιδιώκουν να παράγουν καθαρή ενέργεια για ίδια χρήση. Παράλληλα, εισάγονται νέοι κανονισμοί για την απλοποίηση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και την εξάλειψη περιττών διοικητικών εμποδίων. Το πρόγραμμα στήριξης στη Ρουμανία επεκτείνεται και σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως η γεωργία και η αγροδιατροφική βιομηχανία, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η μετάβασή τους σε ανταγωνιστικές και καθαρές ενεργειακές λύσεις.
Το μέγιστο ποσό κρατικής ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ ανά έργο, με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 70% της παραγόμενης ενέργειας προορίζεται για ίδια κατανάλωση. Οι μέγιστες επιλέξιμες επιχορηγήσεις ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ (MW) είναι: για ηλιακή ενέργεια έως 5 MW 450.000 ευρώ, άνω των 5 MW 360.000 ευρώ, για αιολική ενέργεια 700.000 ευρώ και για υδροηλεκτρική ενέργεια 1.805.000 ευρώ.
Στήριξη επιχειρήσεων στη Ρουμανία στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων της ΕΕ (EU ETS)
Μία ακόμη επιχορήγηση, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από το ίδιο Ταμείο Εκσυγχρονισμού, είναι διαθέσιμη για επενδυτικά έργα στη Ρουμανία που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (EU ETS). Ειδικότερα, επιχειρήσεις στους τομείς του χάλυβα, του τσιμέντου, του πετρελαίου και φυσικού αερίου, της ηλεκτροπαραγωγής και άλλων έντονα ρυπογόνων βιομηχανιών μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση για την αγορά και χρήση εξοπλισμού δέσμευσης, μεταφοράς, αποθήκευσης και αξιοποίησης άνθρακα (CCS/CCU), καθώς και για την αναβάθμιση στην καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία (BAT). Το ανώτατο ποσό κρατικής ενίσχυσης είναι 30 εκατομμύρια ευρώ ανά εταιρεία ή έργο, καλύπτοντας έως και το μέγιστο των επιλέξιμων δαπανών για εξοπλισμό μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης.
«Το Υπουργείο Ενέργειας είναι ανοιχτό σε διάλογο και συνεργασία για την αναζήτηση των πιο αποτελεσματικών μηχανισμών στήριξης και την επιτυχία έργων που στοχεύουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την εφαρμογή τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα», δήλωσε ο Ρουμάνος Υπουργός Ενέργειας, Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα.
Διαβάστε ακόμη