Το Υπουργείο Ενέργειας στη Βουλγαρία δεν σκοπεύει να δημοσιεύσει τη δεύτερη πρόσκληση που θα αφορά σε επιδοτήσεις προς νοικοκυριά για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες και ηλιακούς θερμοσίφωνες. Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, το πρόγραμμα αυτό ήταν από τα ελάχιστα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP) της χώρας που απευθύνονταν σε πολίτες και όχι σε επιχειρήσεις ή δήμους. Μέσω της πρώτης πρόσκλησης, επιλέχθηκαν 1.500 νοικοκυριά για χορήγηση επιδοτήσεων, συνολικού ύψους περίπου 20,5 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, το πρόγραμμα «Υποστήριξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για Νοικοκυριά» προβλέπει κονδύλι ύψους 123 εκατ. ευρώ. Το σκέλος για τα φωτοβολταϊκά περιλαμβάνει και την επιλογή εγκατάστασης μπαταριών. Το πρόγραμμα καλύπτεται εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα κινδυνεύει πλέον να χάσει τη σχετική χρηματοδότηση.
Η διαδικασία ήταν υπερβολικά περίπλοκη
Αρχικά υπήρχε ο φόβος ότι οι αιτήσεις θα υπερέβαιναν τα διαθέσιμα κονδύλια. Ωστόσο, η διαδικασία αποδείχθηκε τόσο περίπλοκη που τελικά λίγοι υπέβαλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Έτσι, η Βουλγαρία κινδυνεύει να χάσει τα κονδύλια, μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μπλοκάρει τη δεύτερη δόση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στα τέλη του περασμένου έτους. Το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανέφερε ότι αναμένει να έχουν υπογραφεί όλα τα υπόλοιπα συμβόλαια της πρώτης φάσης μέχρι το τέλος του μήνα.
Το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 70% του κόστους για φωτοβολταϊκά πάνελ και το 100% για ηλιακούς θερμοσίφωνες. Ωστόσο, οι δικαιούχοι πρέπει να τα αγοράσουν οι ίδιοι και να αποζημιωθούν εκ των υστέρων. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα για τέτοιες εγκαταστάσεις δεν θέλουν να μπλέξουν με τη γραφειοκρατία, αναφέρεται. Σύμφωνα με τον Μπαλίν Μπαλίνοφ της Greenpeace, η κυβέρνηση δείχνει για άλλη μία φορά έλλειψη δέσμευσης όσον αφορά τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά.
Δυσκολίες εγκατάστασης και πίεση χρόνου για τα νοικοκυριά στη Βουλγαρία
Επιπλέον, ο Μπαλίνοφ σημείωσε ότι υπάρχουν ελάχιστες διαθέσιμες εταιρείες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η απουσία μηχανισμού ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) για τα φωτοβολταϊκά στέγης και τα μικρά συστήματα σε μπαλκόνια. Με τέτοιο μηχανισμό, η παραγόμενη ενέργεια θα μπορούσε να αφαιρείται από τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών.
Το προσχέδιο του Νόμου για την Ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές, που βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης από τη Βουλή της Βουλγαρίας, περιλαμβάνει την εισαγωγή εικονικού net metering για αυτοπαραγωγούς (prosumers) και κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η προθεσμία για την έγκριση αίτησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος έως 20 kW θα είναι μόλις ένας μήνας, όπως επισήμανε το υπουργείο. Επιπλέον, για τη σύνδεση με το δίκτυο, οι αυτοπαραγωγοί με συστήματα έως 10,8 kW θα χρειάζεται μόνο να ειδοποιούν τον διαχειριστή.
Διαβάστε ακόμη