Η γαλλική εταιρεία Voltalia εγκαινίασε το φωτοβολταϊκό πάρκο της Καραβάστα, το οποίο, με ισχύ 140 μεγαβάτ, αποτελεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο όχι μόνο στην Αλβανία αλλά σε ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν σήμερα το 10 τοις εκατό της ενέργειας της χώρας, ωστόσο ο στόχος είναι να φτάσουν το 30 τοις εκατό έως το 2030. Η διαφοροποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένει προτεραιότητα για την αλβανική κυβέρνηση, όπως και η αύξηση των διασυνδέσεων του ενεργειακού δικτύου με τις γειτονικές χώρες και την ΕΕ.
«Αναμφίβολα, αυτό το φωτοβολταϊκό πάρκο έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο επειδή είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στα Βαλκάνια, αλλά και επειδή πετύχαμε μια τιμή ρεκόρ, που παραμένει ασυναγώνιστη έως και σήμερα και αναδεικνύεται σε δημοσιεύσεις και αναρτήσεις της ΕΤΑΑ, στην οποία βρίσκω την ευκαιρία να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για όλη τη στήριξη που έχει προσφέρει στην Αλβανία στον τομέα της ενίσχυσης των δυνατοτήτων ανανεώσιμης ενέργειας», δήλωσε η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Μπελίντα Μπαλούκου. Αυτό δεν είναι το μοναδικό έργο της Voltalia στη χώρα: η εταιρεία θα είναι ο αναπτυξιακός φορέας, κατασκευαστής και διαχειριστής ενός φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Σπιτάλι, Δυρράχιο.
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια, καθώς οι χώρες της περιοχής επιδιώκουν την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί μία από τις πιο προσιτές και αποδοτικές λύσεις, ιδίως σε χώρες με υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας όπως η Αλβανία, η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία. Παρά τα εμπόδια σε επίπεδο υποδομών και επενδυτικού πλαισίου, οι κυβερνήσεις ενισχύουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέσω διαγωνισμών, κρατικών ενισχύσεων και διμερών συμφωνιών με ξένους επενδυτές.
Η αυξανόμενη ζήτηση για πράσινη ενέργεια και οι δεσμεύσεις των χωρών των Βαλκανίων για συμμόρφωση με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα, καθιστούν τα φωτοβολταϊκά βασικό πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης. Μεγάλα έργα όπως το πάρκο της Καραβάστα στην Αλβανία και αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε Σερβία και Βουλγαρία δείχνουν ότι η περιοχή μετατρέπεται σταδιακά σε ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση των διασυνδέσεων και των ρυθμιστικών μηχανισμών για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η σταθερότητα της πράσινης ενέργειας στην περιοχή.
Διαβάστε ακόμη