Σε μια μέρα (Κυριακή) όπου κυριάρχησαν οι ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και με τη ζήτηση ενέργειας να είναι μειωμένη, περικοπές στην παραγωγή εφαρμόστηκαν και χθες. Όπως την προηγούμενη Κυριακή, έτσι και χθες (13 Απριλίου) ουσιαστικά έγινε ένα «τεστ» αντοχών για το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα ΑΠΕ της ομάδας Β, δηλαδή πάρκα τα οποία έχουν ισχύ άνω των 400KW κλήθηκαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των διαχειριστών για περιορισμό έγχυσης στο δίκτυο. Στην ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ αναφερόταν πως «οι σταθμοί της Ομάδας Β, που με οποιονδήποτε τρόπο έλαβαν εντολή περιορισμού έγχυσης και δε συμμορφώθηκαν, χρεώνονται για κάθε περίοδο για την οποία έχουν επιβληθεί περιορισμοί έγχυσης, με το γινόμενο της μετρούμενης έγχυσης σε MWh και τιμής από 500€/MWh έως 1500€/MWh ανάλογα με το πλήθος των παραβιάσεων». Σε μία ημέρα που αντιμετωπίζεται από τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΕΝ, ΡΑΑΕΥ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) σαν το δεύτερο crash test ενόψει των αργιών του Πάσχα, υπολογίζεται ότι οι συνολικές περικοπές ήταν της τάξης των 17 Γιγαβατωρών, διόλου ευκαταφρόνητες μεν, αλλά κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με τις περικοπές της Κυριακής 6 Απριλίου που είχαν ξεπεράσει τις 30 GWh.
Τα βλέμματα πλέον στρέφονται προς το τέλος της εβδομάδας, όταν και θα κορυφωθεί το φαινόμενο της μειωμένης ζήτησης λόγω των αργιών του Πάσχα. Η φετινή χρονιά παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα, όπως έχει κατά καιρούς αναφερθεί, καθώς το Ορθόδοξο συμπίπτει με το Καθολικό Πάσχα, επομένως η ζήτηση σε όλη την Ευρώπη θα είναι μειωμένη και θα περιοριστούν περαιτέρω οι εξαγωγές της Ελλάδας. Εάν τα συστήματα της ομάδας Β, δεν επαρκούν για να περιορίσουν το πρόβλημα, τότε θα υπάρξει «ψαλίδι» στις εισαγωγές και περικοπές στα έργα της μέσης τάσης.
Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό ρόλο θα παίξει η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών. Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων αναμένεται να αξιολογήσει εκ νέου τα δεδομένα που προκύπτουν από τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, αποτιμάται ως θετική κίνηση το γεγονός πως ανταποκρίθηκαν παραγωγοί των οποίων τα έργα δεν μπορούν να «ψαλιδιστούν» με αυτόματο τρόπο. Το ερώτημα που θέτει η αγορά, όμως είναι κατά πόσο ακόμα δεν θα υφίσταται μηχανισμός αποζημίωσης, δεδομένου πως κανείς δεν γνωρίζει την ένταση και την διάρκεια του φαινομένου.
Διαβάστε ακόμη