«Η αποθήκευση είναι ένα νέο κεφάλαιο. Και οι συμβάσεις που διαμορφώνονται τώρα θα κρίνουν το αν θα επιτύχει ή θα παραμείνει στο περιθώριο της αγοράς». Με αυτή τη φράση, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διαχειρίστρια του ΔΑΠΕΕΠ, κα Αναστασία Ρήγα, περιέγραψε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών την κρισιμότητα της συγκυρίας για την ενεργοποίηση της λειτουργικής ενίσχυσης στους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το αν θα καταστεί δυνατή η τραπεζική αποδοχή των νέων συμβάσεων, αποτελεί – κατά κοινή ομολογία – το κρίσιμο σταυροδρόμι για την επιτυχία του επενδυτικού κύματος που βρίσκεται προ των πυλών.
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού ενίσχυσης έρχεται ως συνέχεια των τριών ανταγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΑΕΥ, συνολικής ισχύος 900 MW. Οι επιτυχόντες επενδυτές δικαιούνται επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση, με τον ΔΑΠΕΕΠ να αναλαμβάνει την καταβολή της δεύτερης για δέκα χρόνια, βάσει σύμβασης που έχει ήδη ετοιμάσει και αναμένει την τελική έγκριση της ΡΑΑΕΥ. «Προσέξαμε πάρα πολύ τους όρους και τον τρόπο διατύπωσής της», σημείωσε η κα Ρήγα, εξηγώντας πως στόχος είναι μια σύμβαση που ταυτόχρονα θα προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και θα είναι αποδεκτή από τις τράπεζες. «Θέλαμε να σταθμίσουμε το δημόσιο συμφέρον που υπηρετούμε ως διαχειριστής, αλλά και να διασφαλίσουμε όρους φιλικούς προς τους επενδυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ΔΑΠΕΕΠ έχει ολοκληρώσει ήδη το Μητρώο Φορέων Ελέγχου, Επιθεώρησης και Επαλήθευσης για τους Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ), με τρεις εγγεγραμμένους φορείς. Παράλληλα, έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της μεθοδολογίας για την ετήσια ενίσχυση των ΣΑΗΕ, η οποία – όπως έγινε γνωστό – έχει ολοκληρωθεί από τη ΡΑΑΕΥ και αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες. Το σχέδιο της σχετικής σύμβασης, διαμορφωμένο στα πρότυπα των Συμβάσεων Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ), βρίσκεται επίσης στο στάδιο τελικής έγκρισης.
Παράλληλα, ο ΔΑΠΕΕΠ έχει ετοιμάσει ενιαίο Μητρώο για την αποθήκευση, στο οποίο εγγράφονται οι σταθμοί που προσκομίζουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά. Το μητρώο, που μέχρι πρότινος αφορούσε ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, θα φιλοξενεί πλέον και τις νέες μονάδες αποθήκευσης, με σκοπό την πλήρη συγκέντρωση και εύκολη προσβασιμότητα της πληροφορίας.
Η κα Ρήγα υπερασπίστηκε τη σημασία της αποθήκευσης στην ενεργειακή εξίσωση της χώρας, ιδίως σε ένα περιβάλλον όπου οι περικοπές ΑΠΕ θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα υφιστάμενων και νέων έργων. «Οι περικοπές που είχαμε μόνο την περασμένη Κυριακή έφτασαν τις 30 GWh. Ένα τεράστιο ποσό, που θα μπορούσε να είχε απορροφηθεί εάν υπήρχαν λειτουργικά συστήματα αποθήκευσης», ανέφερε. Η ίδια σημείωσε ότι στον ΔΑΠΕΕΠ δεν συμμερίζονται τις απόψεις των σκεπτικιστών και στηρίζουν την αποθήκευση ως κρίσιμη τεχνολογική λύση που έχει ήδη προχωρήσει και ωριμάσει.
Σε δεύτερο επίπεδο, προειδοποίησε ότι το φαινόμενο των περικοπών – αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις – ενδέχεται να οδηγήσει όχι μόνο σε πλήγμα στους παραγωγούς και τις επενδύσεις, αλλά και σε μετακύλιση κόστους στους καταναλωτές. «Αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, δεν αποκλείεται να δούμε αυξήσεις αντί για μειώσεις στο κόστος. Θίγεται η βιωσιμότητα των έργων, άρα και η ελκυστικότητα νέων επενδύσεων», τόνισε.
Η αποθήκευση, σύμφωνα με την κα Ρήγα, είναι μια αναγκαία συνθήκη, όχι επιλογή. «Το να τρέξουμε την αποθήκευση είναι αυτονόητο βήμα, ιδιαίτερα τώρα που σε τεχνολογικό και ρυθμιστικό επίπεδο έχουν γίνει πολλά βήματα από το Υπουργείο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η αγορά αποθήκευσης στην Ελλάδα μπαίνει, πλέον, στην πιο κρίσιμη της φάση: με τις υποδομές και το θεσμικό πλαίσιο να διαμορφώνονται, το βάρος πέφτει και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Διαβάστε ακόμη