Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ παρείχε το 32% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της δεξαμενής σκέψης Ember για την ενέργεια που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη, 8 Απριλίου, καθώς η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 4% λόγω των καύσωνων και των κέντρων δεδομένων.
Οι φόβοι για την ενεργειακή ασφάλεια, που επιδεινώνονται από τον εμπορικό πόλεμο που προκάλεσαν οι σαρωτικοί δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη ζήτηση για ανανεώσιμη ενέργεια φέτος, δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων της Ember, Euan Graham.
Οι δασμοί έστειλαν τις αγορές ενέργειας και μετοχών σε πτώση και υποδαύλισαν τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.
Ο Graham δήλωσε ότι αν και είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν οι επιπτώσεις των τιμολογίων θα επηρεάσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας φέτος, η ανανεώσιμη ενέργεια θα μπορούσε να επωφεληθεί.
«Οι χώρες σκέφτονται την ασφάλειά τους και την ενεργειακή τους ασφάλεια περισσότερο από ποτέ άλλοτε και νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι η εγχώρια ανανεώσιμη ενέργεια, όπως η αιολική και η ηλιακή, γίνεται όλο και πιο ελκυστική», δήλωσε.
Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές – συμπεριλαμβανομένων των αιολικών, υδροηλεκτρικών και ηλιακών – στο παγκόσμιο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 ξεπέρασε το ρεκόρ του προηγούμενου έτους κατά 30%, όπως έδειξε η Παγκόσμια Επισκόπηση Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ember.
«Παρά τις γεωπολιτικές και οικονομικές αντιξοότητες, ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρείχε πέρυσι επιπλέον 858 TWh παραγωγής στο σύστημα – περισσότερο από τη συνδυασμένη ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας», δήλωσε ο Bruce Douglas, διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε δήλωση που συνοδεύει την έκθεση.
Η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για την τεχνητή νοημοσύνη, τα κέντρα δεδομένων, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις αντλίες θερμότητας συνέβαλε κατά 0,7% στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι καύσωνες το 2024 αύξησαν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη, η οποία προσέθεσε επιπλέον 0,7% ή 208 τεραβατώρες (TWh) στο παγκόσμιο σύνολο, ανέφερε.
Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο συνεισφέρουν το 22% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με μικρή μεταβολή σε σχέση με το 2023. Ο άνθρακας παρέμεινε η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής, παρέχοντας το 34% του παγκόσμιου μεριδίου, από 36%.
Η πυρηνική ενέργεια συνεισέφερε 9%, ελαφρώς μειωμένη από το 9,1% το 2023.
Διαβάστε ακόμη