Εν αναμονή της τροποποίησης της υπουργικής απόφασης για το Net Billing βρίσκεται η αγορά, γεγονός που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη των νέων έργων, ιδίως των οικιακών. Το net billing άρχισε να εφαρμόζεται την περσινή χρονιά και συγκεκριμένα το φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να είναι έτοιμοι τόσο οι πάροχοι όσο και οι ΦΟΣΕ.

Άλλωστε, ένα σοβαρό πρόβλημα αφορά τη διαδικασία για την υπογραφή σύμβασης. Το καθεστώς που ισχύει προβλέπει την υπογραφή τριμερούς σύμβασης ανάμεσα στον καταναλωτή, τον προμηθευτή του και τον ΔΑΠΕΕΠ. Το πρόβλημα συνδέεται με τον φόρτο εργασίας, καθώς κάθε φορά που ο αυτοπαραγωγός- καταναλωτής θα επιλέγει την αλλαγή παρόχου τότε θα πρέπει να υπογράφεται νέα τριμερής σύμβαση. Να σημειωθεί εδώ πως ο ΔΑΠΕΕΠ επί της ουσίας εκπροσωπεί δωρεάν τα νοικοκυριά, των οποίων η πλεονάζουσα ενέργεια θα διατίθεται στη χονδρεμπορική αγορά. Στις αρχές του έτους μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους το υπουργείο Ενέργειας ξεκίνησε τη διαδικασία τροποποίησης της υπουργικής, έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, όπως αυτή που περιγράφεται παραπάνω.

Όπως είχε γράψει το energygame.gr, η τροποποίηση της υπουργικής φέρνει μια σειρά από αλλαγές, όπως ότι στα μη διασυνδεμένα νησιά η πλεονάζουσα ενέργεια θα αποζημιώνεται πλέον στη βάση της λειτουργικής ενίσχυσης. Για την περίπτωση της Κρήτης, μέχρι να συντελεστεί η δεύτερη φάση της διασύνδεσης ο αυτοκαταναλωτής θα αποζημιώνεται, είτε με την ειδική τιμή αναφοράς των φ/β στο ηπειρωτικό δίκτυο, είτε με την τιμή αναφοράς με το νόμο για τις ταρίφες, όσο θα ισχύει, δηλαδή, μέχρι τον Αύγουστο. Επίσης, στα μη διασυνδεδεμένα νησιά δεν θα επιτρέπεται η ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ συστήματος αποθήκευσης και δικτύου ΜΔΝ, σε αντίθεση με το ηπειρωτικό δίκτυο. Για σταθμούς που αποζημιώνονται με τη λειτουργική ενίσχυση δεν επιτρέπεται να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο για το σύστημα αποθήκευσης.

Διαβάστε ακόμη