Οι συγκρατημένες εκτιμήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ στην Ελλάδα αρχίζουν σιγά-σιγά και κερδίζουν έδαφος. Η αύξηση των περικοπών, ειδικά τον προηγούμενο μήνα, αλλά και όπως φαίνεται και τον Απρίλιο ενισχύει την αβεβαιότητα σε αρκετές εταιρείες. Αρκετά funds είναι διστακτικά πλέον στο να προχωρήσουν στην κατασκευή έργων, εξαιτίας του κόστους υλοποίησης των έργων και των αχαρτογράφητων νερών που προκαλούν οι περικοπές ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο που κάποιες εταιρείες ψάχνουν τρόπο διαφυγής, βγάζοντας στο «σφυρί» υφιστάμενα έργα, με τις περικοπές προφανώς να λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του τιμήματος. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όσον αφορά τις πιέσεις που ασκούν και οι τράπεζες, ειδικά προς τους μικρούς παίκτες.

Όπως είχε αναφέρει το energygame.gr, πριν μερικούς μήνες ουσιαστικά, για μικρομεσαία έργα έχει μπει φρένο από το 2022, ενώ τα έργα τα οποία κατασκευάζονται είχαν αδειοδοτηθεί το 2019. Τότε είχε τονιστεί πως στην κατηγορία των συγκεκριμένων έργων πρέπει να προστεθεί και ακόμα ένα δεδομένο. Υπάρχουν ιδιοκτήτες έργων, οι οποίοι βλέποντας το αδιέξοδο των περικοπών αρχίζουν και πουλάνε έργα. Φαίνεται πως για την ώρα αποφεύγεται το ενδεχόμενο ομαδοποιημένων έργων, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι και ένας τρόπος να επιβιώσουν τα συγκεκριμένα έργα. Επομένως, για αυτήν την κατηγορία έργων η τάση εξαγορών αρχίζει και κερδίζει έδαφος.

Προς υφιστάμενα έργα ΑΠΕ στρέφονται μεγάλοι όμιλοι

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energygame.gr, το υψηλό κόστος κατασκευής έργων ΑΠΕ, υπό το πρίσμα και των εξελίξεων στο διεθνές σκηνικό, οδηγεί μεγάλους ομίλους στην Ελλάδα, να στρέφουν ήδη το ενδιαφέρον τους προς έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί, ιδιαίτερα εκείνα τα οποία έχουν «κλειδωμένη» μεγάλη ταρίφα. Μάλιστα, στέλεχος της αγοράς επισημαίνει τη στροφή που γίνεται σε έργα που θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν μπαταρία. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ενέργειας είχε δώσει τη δυνατότητα ώθησης των συγκεκριμένων έργων, με ρύθμιση που προέβλεπε την αδειοδοτική πριμοδότηση τους. Όπως εύστοχα παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, οι εγγυητικές και το τέλος διατήρησης διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για μικρά σε ισχύ έργα που δεν «βγαίνουν»… χρηματοοικονομικά. Αυτοί οι παίκτες θα μπορούσαν να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Παράλληλα, υπάρχει μια κατηγορία έργων με Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, δηλαδή ώριμα έργα, φωτοβολταϊκά και αιολικά που βρίσκονται στο στόχαστρο. Το ζήτημα είναι τι γίνεται με τα έργα που έχουν όρους σύνδεσης και τους διατηρούν κάποιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί πως το ζήτημα του ισορροπημένου μείγματος ΑΠΕ έχει επισημανθεί αρκετές φορές από φορείς της αγοράς.

Από κει και πέρα, το ερώτημα είναι σε τι βαθμό θα επηρεαστούν φέτος τα υφιστάμενα έργα από τις περικοπές. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, έχουν αυξηθεί οι περικοπές σε σύγκριση με τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου. Μέχρι τώρα υπάρχουν περικοπές και σε έργα στη μέση τάση, με την αγορά να ζητάει οι περικοπές να γίνουν πιο δίκαια και να υπάρχει ομοιόμορφη επιβάρυνση των παραγωγών ΑΠΕ. Πηγές της αγοράς βλέπουν προοπτικές εξομάλυνσης των περικοπών σε 2-3 χρόνια, όταν θα έχουν προστεθεί οι μπαταρίες, ενώ ευελπιστούν πως οι διεθνείς διασυνδέσεις μπορούν να συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμη