Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις» προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, έπειτα από τη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε. Το σχέδιο, το οποίο κατατέθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν τη φορολογία και τη λειτουργία των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία), ενώ τους δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά.

Οι ΑΕΕΑΠ επωφελούνται από φορολογικές απαλλαγές, καθώς η έκδοση μετοχών και η μεταβίβαση ακινήτων προς αυτές εξαιρούνται από κάθε είδους φόρο, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου και τρίτων. Ωστόσο, αυτή η εξαίρεση δεν αφορά τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από υπεραξία περιουσιακών στοιχείων που εισφέρονται στην εταιρεία. Επίσης, οι μεταβιβάσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων των ΑΕΕΑΠ υπόκεινται σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

Οι εταιρείες αυτές δεν επιβαρύνονται με φόρο εισοδήματος για εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, με εξαίρεση τα μερίσματα από ελληνικές εταιρείες. Ο φόρος που επιβάλλεται στις επενδύσεις τους ανέρχεται σε 10% επί του εκάστοτε επιτοκίου παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσαυξημένου κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Δυνατότητα επένδυσης σε φωτοβολταϊκά

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι οι ΑΕΕΑΠ θα μπορούν πλέον να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα στα ακίνητά τους, κάτι που δεν επιτρεπόταν στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες αυτές θα έχουν το δικαίωμα να επενδύουν στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, αποκλειστικά για την κάλυψη των δικών τους ενεργειακών αναγκών. Επιπλέον, τα φωτοβολταϊκά μπορούν να συνδυάζονται με συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες), γεγονός που βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση, μειώνει το κόστος ενέργειας και περιορίζει το ανθρακικό αποτύπωμα των εταιρειών.

Η άδεια λειτουργίας των ΑΕΕΑΠ χορηγείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία αξιολογεί την οργάνωση, τα οικονομικά μέσα και την εμπειρία της διοίκησης. Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται υποβολή αίτησης, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία όπως το καταστατικό της εταιρείας, πληροφορίες για τα μέλη του Δ.Σ. και των μετόχων, την επενδυτική πολιτική και την πολιτική αποδοχών. Η άδεια δίνεται μόνο εφόσον η εταιρεία διαθέτει επαρκές κεφάλαιο και οι υπεύθυνοι έχουν την απαιτούμενη επαγγελματική εμπειρία. Η Επιτροπή οφείλει να απαντήσει εντός τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασης.

Διαβάστε ακόμη