Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EPS, Dušan Živković, δήλωσε ότι η σερβική εταιρεία κοινής ωφέλειας ξεκίνησε ανάλυση σχετικά με τη δυνατότητα και τη σκοπιμότητα παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου, καθώς και τη χρήση καυσίμων βασισμένων στο υδρογόνο στις παραγωγικές της μονάδες, αναφέρει το Balkan Green Energy News. Η ανάλυση θα δείξει τις δυνατότητες της EPS και τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί το υδρογόνο για τις ανάγκες της, ανέφερε ο Živković στη 2η Διεθνή Διάσκεψη Υδρογόνου του Βελιγραδίου, η οποία διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο για την Ανάπτυξη Έργων Υδρογόνου και την Energija Balkana.
Ο στόχος είναι να προσδιοριστούν οι πιθανές τοποθεσίες, το μέγεθος και η μέθοδος χρήσης των εγκαταστάσεων παραγωγής. Η ανάλυση θα αποκαλύψει επιλογές για την αποθήκευση ενέργειας, τη διαφοροποίηση της αποθήκευσης, τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, την ενσωμάτωση μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών και τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου της εταιρείας, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος.
Οι καλύτερες τοποθεσίες για να παραχθεί υδρογόνο είναι στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς
Ο Επικεφαλής Συμπληρωματικών Υπηρεσιών της EPS, Aleksandar Latinović, εξήγησε ότι οι καλύτερες συνθήκες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου υπάρχουν στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς Nikola Tesla A (TENT A), Kostolac A, TE-TO Novi Sad και TE-TO Zrenjanin. Οι τοποθεσίες αυτές περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις για χημική επεξεργασία νερού, συνδέσεις με συστήματα τηλεθέρμανσης και ισχυρό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, η EPS διαθέτει σημαντικές δυνατότητες κατανάλωσης υδρογόνου. Η ανάλυση περιλαμβάνει την αντικατάσταση εφεδρικών καυσίμων στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, όπως το μαζούτ, με υδρογόνο και καύσιμα βασισμένα στο υδρογόνο.
«Εάν κατασκευάζαμε μια εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου στο TENT A, την οποία θα χρησιμοποιούσαμε ως εφεδρικό καύσιμο αντί για μαζούτ, θα χρειαζόμασταν έναν ηλεκτρολύτη ισχύος 97 MW, ο οποίος θα λειτουργούσε σχεδόν 9.000 ώρες το χρόνο», εξήγησε ο Latinović. Αξίζει να σημειωθεί ότι η EPS αναλύει διάφορες επιλογές για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στις λιγνιτικές της μονάδες.
Σύμφωνα με τον Latinović, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια σηκώνουν σήμερα το μεγαλύτερο βάρος της λειτουργίας του συστήματος, ωστόσο, σταδιακά αυτός ο ρόλος θα μεταφερθεί στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς. Οι συνθήκες λειτουργίας τους θα αλλάξουν και η χρήση μαζούτ θα αυξηθεί. Ο ίδιος είναι βέβαιος ότι ο θερμικός τομέας θα παραμείνει η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής βιομηχανίας για αρκετές ακόμη δεκαετίες. Η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξήσει περαιτέρω τον ρόλο των θερμοηλεκτρικών σταθμών, καθώς αυτοί θα πρέπει να παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία, να ξεκινούν και να σταματούν την παραγωγή πιο συχνά, με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση μαζούτ, ανέφερε ο Latinović. Τόνισε ότι η EPS θα εξετάσει λεπτομερώς τη χρήση υδρογόνου από διάφορες οπτικές γωνίες – οικονομική, περιβαλλοντική, καθώς και ως μέσο αύξησης της ευελιξίας των θερμοηλεκτρικών σταθμών και της ενεργειακής ανεξαρτησίας, καθώς το υδρογόνο θα παράγεται επιτόπου.
Διαβάστε ακόμη