Η ηλιακή ενέργεια έσπασε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας τον Μάρτιο για τρίτο συνεχή μήνα, αποτελώντας πάνω από το 10% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη – δείχνουν τα στοιχεία της Eurelectric. Τα φωτοβολταϊκά, σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη πυρηνική παραγωγή και τον ηπιότερο καιρό, μείωσε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα των 126 ευρώ/MWh που παρατηρήθηκαν τον Φεβρουάριο και των 112 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο.

Αιτία αυτών των υψηλών τιμών ήταν η χαμηλή αιολική παραγωγή, η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου των τελευταίων δύο ετών, που σημειώθηκαν ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων παγκόσμιων γεωπολιτικών εντάσεων, καθώς και των διακοπών στη Νορβηγία. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως ένα καθαρότερο και πιο ευέλικτο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτόν τον Μάρτιο, η ηλιακή ενέργεια ήρθε να σώσει τις υψηλές τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη χάρη στις ηλιόλουστες ημέρες και την αύξηση της δυναμικότητας, με 65 GW να προστίθενται μόνο το 2024. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 15% υψηλότερο τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, αλλά εξακολουθεί να είναι 1% χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2024. Η πυρηνική ενέργεια συνέβαλε επίσης στη μείωση των τιμών, αυξάνοντας το μερίδιό της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από 24% τον Μάρτιο του 2024 σε 26% το 2025, μετά την επαναλειτουργία μερικών γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Παρά τα κέρδη αυτά, η μέση ημερήσια τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο τρίμηνο (Α΄ τρίμηνο) του 2025 παρέμεινε 51% υψηλότερη από τη μέση τιμή του Α΄ τριμήνου του 2024. Αυτή η εκτίναξη οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες μέσες τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 33% την ίδια περίοδο.

Καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η χαμηλή διαθεσιμότητα αιολικής ενέργειας, η περιορισμένη αποθήκευση και οι πηγές ευελιξίας ανάγκασαν σε μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας έτσι σε αύξηση των τιμών. Ενώ η παραγωγή από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε κατά 15% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παρέμεινε κατά 16% υψηλότερη από ό,τι τον Μάρτιο του 2024, σηματοδοτώντας ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να βασίζεται στο φυσικό αέριο και τον άνθρακα σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

Οι μηχανισμοί δυναμικότητας και τα συστήματα υποστήριξης της ευελιξίας μπορούν να δώσουν κίνητρα για τις αναγκαίες επενδύσεις ευελιξίας, όταν τα σήματα τιμών από μόνα τους δεν επαρκούν. Ωστόσο, η χρήση και ο σχεδιασμός τους διαφέρουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που καθιστά την εφαρμογή τους πιο περίπλοκη. Η ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών σε επίπεδο ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της εναρμόνισης και της διασυνοριακής ενσωμάτωσής τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν βασισμένοι στην αγορά και ανοικτοί σε όλες τις τεχνολογίες.

Η ευελιξία είναι επίσης ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για την εξισορρόπηση των συχνότερων αρνητικών τιμών. Ειδικότερα, καθώς η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε τον Μάρτιο, οι αρνητικές τιμές επανήλθαν, ιδίως στις σκανδιναβικές και δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, οι αρνητικές τιμές καταγράφηκαν 88 φορές, 55 φορές στην Πολωνία.

Η Eurelectric ζητά την ταχεία εφαρμογή της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να δοθούν καλύτερα κίνητρα για την ευελιξία, να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών και να απεξαρτηθεί το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης από εξαρτήσεις υψηλού κινδύνου.

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Eurelectric

«Η Ευρώπη παραμένει πολύ ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων, ιδίως σε περιόδους υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, πρέπει να επιταχύνουμε την εξάπλωση των τεχνολογιών απόκρισης στη ζήτηση και αποθήκευσης και να δώσουμε περαιτέρω κίνητρα για τη χρήση μακροπρόθεσμων συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Kristian Ruby, Γενικός Γραμματέας της Eurelectric.

Διαβάστε ακόμη