Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε το έργο του Αζερμπαϊτζάν για την κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (AZURE), το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD) παρέχει δάνειο 173,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τον σκοπό αυτό, θέτοντας τις βάσεις για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στο ανεκμετάλλευτο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, ιδίως της χερσαίας αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Το έργο αναμένεται να εξασφαλίσει αρχικές ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 384 εκατομμυρίων δολαρίων, θέτοντας τις βάσεις για πρόσθετη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ το Αζερμπαϊτζάν διερευνά τη δυνατότητα επέκτασης των ενεργειακών του εξαγωγών.

Το πρόγραμμα AZURE του Αζερμπαϊτζάν

Η ανάπτυξη επικεντρώνεται στην επέκταση και ενίσχυση βασικών γραμμών μεταφοράς και υποσταθμών για:

  • Σύνδεση του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Absheron-Garadagh ισχύος 240 μεγαβάτ με το δίκτυο μεταφοράς.
  • Ενίσχυση και επέκταση του δικτύου υψηλής τάσης 330/500 κιλοβόλτ (kV) για να διασφαλιστεί η ασφαλής και αξιόπιστη εκκένωση έως και ενός γιγαβάτ ιδιωτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
  • Βελτίωση της σταθερότητας του δικτύου για την καλύτερη ενσωμάτωση 1,8 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.

Οι επενδύσεις θα επικεντρωθούν στη σύνδεση περιοχών με υψηλό δυναμικό ανανεώσιμης ενέργειας με κέντρα ζήτησης.

«Μέσω της ένταξης του έργου στο πολυετές πρόγραμμα κλιμάκωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (ECARES) που ξεκίνησε πέρυσι από τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, το AZURE επωφελείται από μια ευρύτερη πλατφόρμα που συγκαλεί κυβερνήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενδιαφερόμενους φορείς του ιδιωτικού τομέα και διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, ρυθμιστικών λύσεων και επενδυτικών στρατηγικών», δήλωσε η Stephanie Gil, Practice Manager της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ενέργεια στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Μέσω αυτής της προσέγγισης, η καλύτερη παγκόσμια και περιφερειακή εμπειρογνωμοσύνη μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης και να υποστηρίξει κλιμακούμενες και αναπαραγώγιμες λύσεις στον τομέα της ενέργειας που καθοδηγούνται από τον ιδιωτικό τομέα».

Το έργο αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την υποστήριξη του οράματος του Αζερμπαϊτζάν για τη δημιουργία ενός πράσινου ενεργειακού διαδρόμου, μιας πρωτοβουλίας για την αύξηση της ανάπτυξης και του εμπορίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή, με την Ουγγαρία να διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.

Διαβάστε ακόμη