Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Valcamonica, μιας περιοχής των Άλπεων στη βόρεια Ιταλία, θα μπορούν από το επόμενο έτος να ταξιδεύουν με τρένα που κινούνται με υδρογόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Το πρωτοποριακό έργο, το πρώτο του είδους του στην Ιταλία και υποστηριζόμενο από επένδυση 367 εκατομμυρίων ευρώ (396 εκατομμύρια δολάρια), σηματοδοτεί μια σημαντική υιοθέτηση του καυσίμου υδρογόνου για μια σιδηροδρομική γραμμή, παρά το υψηλό κόστος παραγωγής και λειτουργίας.
Η περιοχή χρησιμοποιεί σήμερα ρυπογόνα τρένα ντίζελ, τα οποία θα αντικατασταθούν από 14 τρένα με μηδενικές εκπομπές υδρογόνου που κατασκευάζονται στην Ιταλία από μονάδα του γαλλικού ομίλου Alstom.
Αυτό ταιριάζει με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή μετάβαση, όπου το πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται από ηλεκτρόλυση νερού με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόκειται να αντικαταστήσει ένα μέρος των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται σήμερα στις μεταφορές και την παραγωγή ενέργειας.
Ο Andrea Gibelli, πρόεδρος της εταιρείας μεταφορών FNM, η οποία ελέγχεται από την Περιφέρεια Λομβαρδίας και επιβλέπει το έργο, αναγνωρίζει το υψηλό κόστος που συνεπάγεται.
Ωστόσο, τονίζει ότι αυτή είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για το ορεινό τμήμα της Valcamonica, μήκους 110 χιλιομέτρων (70 μιλίων), το οποίο βρίσκεται βορειοανατολικά της περιφερειακής πρωτεύουσας Μιλάνο.
«Τα ηλεκτρικά τρένα είναι πιο οικονομικά αποδοτικά, αλλά απαιτούν διαφορετική υποδομή και η ηλεκτροκίνηση της γραμμής θα κόστιζε περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ, εκτός από το κοινωνικό κόστος του κλεισίματος της γραμμής», δήλωσε ο Gibelli στο Reuters.
Το ήμισυ της επένδυσης στο έργο έχει δαπανηθεί για την απόκτηση των τρένων Coradia Stream, καθένα από τα οποία έχει τέσσερα βαγόνια.
Τα τρένα της Alstom που κινούνται με υδρογόνο, έχουν ήδη τεθεί σε χρήση στο γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.
Παρά το γεγονός ότι το υδρογόνο κοστίζει περίπου 10-15 ευρώ ανά χιλιόγραμμο, γεγονός που το καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικό σε σύγκριση με άλλα καύσιμα, ο Gibelli υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να είναι μια σωστή επιλογή, αν αναλογιστεί κανείς το κόστος που εξοικονομείται από τη μη ανάγκη μετάβασης σε ηλεκτρικό ρεύμα και τα προκύπτοντα οικολογικά οφέλη.
Το έργο αντιμετώπισε το ζήτημα της προμήθειας που σχετίζεται με το υδρογόνο με την εγκατάσταση ηλεκτρολυτών απευθείας στις εγκαταστάσεις για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, πρόσθεσε ο Gibelli.
Διαβάστε ακόμη