Για τις πλέον πολύωρες περικοπές στον κλάδο των μικρών φωτοβολταϊκών κάνουν λόγο πηγές της αγοράς στο energygame.gr, στρέφοντας τα βλέμματα τους στο σχέδιο διαχειριστών και ΡΑΑΕΥ ενόψει Πάσχα, αλλά και στον Μηχανισμό Αντιστάθμισης Περικοπών. Την ίδια στιγμή, που όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές αρκετά μικρά υδροηλεκτρικά έχουν υποβάλει δηλώσεις ετοιμότητας ήδη από τον Οκτώβριο. Παράλληλα, επισημαίνουν πως έχει ζητηθεί να εξαιρεθεί ο κλάδος από τις περικοπές, από τη στιγμή που υπάρχουν τεχνικής φύσεως συνέπειες. Τα μικρά υδροηλεκτρικά έχουν πολλαπλές χρήσεις και συνδέονται με έργα ύδρευσης και άδρευσης, επομένως πολύωρες διακοπές μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της αγοράς περιμένουν την τελική κατάληξη του σχεδιασμού που αφορά τις περικοπές.

Την ίδια ώρα, στελέχη του κλάδου αναφέρουν πως τα προβλήματα που υπήρχαν στον κλάδο, με κυριότερα τις χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης και την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου παραμένουν. Αξίζει να σημειωθεί πως έργα ισχύος 100MW περιμένουν για να συνδεθούν στο δίκτυο. Περίπου 400MW μικρών υδροηλεκτρικών είναι εγκατεστημένα στη χώρα μας, που αντιστοιχούν στο 5% τα παραγόμενης ενέργειας.

Τι εμποδίζει τα μικρά υδροηλεκτρικά

Παράλληλα, όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που κρατούν πίσω την ανάπτυξή τους. Από τη μια πλευρά, έχουν παγιωθεί οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες έχουν μεταφερθεί και στα δημοτικά συμβούλια, τα οποία λαμβάνουν πολλές φορές αρνητικές αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις δημιουργούν εμπόδια στον αδειοδοτικό κύκλο ενός έργου, ενώ δεν είναι λίγα εκείνα τα έργα τα οποία τελικά «κόβονται». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η πλειοψηφία των γνωμοδοτήσεων του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι αρνητικές. Από την άλλη πλευρά, τα έργα συναντούν την «πόρτα» του κορεσμένου δικτύου. Οι ίδιες πηγές, επίσης, κάνουν λόγο για «φωτογραφικές» διατάξεις, σε σχέση με την κατανομή του ηλεκτρικού χώρου, με αποτέλεσμα να «ευνοούνται» άλλες τεχνολογίες των ΑΠΕ.

Διαβάστε ακόμη