Τεράστια αύξηση της ισχύος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τη διάρκεια του 2024 δείχνουν οι στατιστικές για την ανανεώσιμη ισχύ 2025 που δημοσίευσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), φτάνοντας τα 4.448 γιγαβάτ (GW). Η προσθήκη 585 GW πέρυσι υποδηλώνει μερίδιο 92,5% της συνολικής επέκτασης της δυναμικότητας και ρυθμό ρεκόρ ετήσιας αύξησης (15,1%).

Παρόλο που το 2024 σηματοδοτεί ένα ακόμη σημείο αναφοράς στην ικανότητα και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η πρόοδος εξακολουθεί να υπολείπεται των 11,2 τεραβάτ που απαιτούνται για την ευθυγράμμιση με τον παγκόσμιο στόχο για τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει τώρα να αυξηθεί κατά 16,6 % ετησίως μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον IRENA.

Επιπλέον, η πρόοδος αντανακλά και πάλι σημαντικές γεωγραφικές ανισότητες. Όπως και τα προηγούμενα έτη, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης σημειώθηκε στην Ασία, με το μεγαλύτερο μερίδιο να συνεισφέρει η Κίνα -σχεδόν το 64% της παγκόσμιας προστιθέμενης δυναμικότητας- ενώ η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική συνεισέφεραν το λιγότερο, μόλις 3,2%. Οι χώρες G7 και G20 αντιπροσώπευαν αντίστοιχα το 14,3% και το 90,3% της νέας δυναμικότητας το 2024.

Ο γενικός διευθυντής του IRENA, Francesco La Camera, δήλωσε: «Η συνεχής αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παρατηρούμε κάθε χρόνο αποτελεί απόδειξη ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οικονομικά βιώσιμες και εύκολα εφαρμόσιμες. Κάθε χρόνο συνεχίζουν να σπάνε τα δικά τους ρεκόρ επέκτασης, αλλά αντιμετωπίζουμε επίσης τις ίδιες προκλήσεις των μεγάλων περιφερειακών ανισοτήτων και του χρόνου που κυλάει, καθώς η προθεσμία του 2030 πλησιάζει».

«Με την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή ασφάλεια να αποτελούν όλο και περισσότερο μείζον παγκόσμιο ζήτημα σήμερα, η επέκταση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ταχύτητα ισοδυναμεί με την αξιοποίηση επιχειρηματικών ευκαιριών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ασφάλειας γρήγορα και βιώσιμα. Καλώ τις κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τον επόμενο γύρο των Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών (NDCs 3.0) ως ευκαιρία για να περιγράψουν ένα σαφές σχέδιο των φιλοδοξιών τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις συνεργασίες για την υποστήριξη των φιλοδοξιών των χωρών του Παγκόσμιου Νότου», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την αξιοσημείωτη πρόοδο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, δήλωσε: «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τερματίζουν την εποχή των ορυκτών καυσίμων. Η ανάπτυξη ρεκόρ δημιουργεί θέσεις εργασίας, μειώνει τους λογαριασμούς ενέργειας και καθαρίζει τον αέρα μας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανανεώνουν τις οικονομίες. Αλλά η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια πρέπει να είναι ταχύτερη και δικαιότερη – με όλες τις χώρες να έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν πλήρως από τη φθηνή, καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια».

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια συνέχισαν να επεκτείνονται περισσότερο, αντιπροσωπεύοντας από κοινού το 96,6% του συνόλου των καθαρών προσθηκών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2024. Πάνω από τα τρία τέταρτα της επέκτασης της δυναμικότητας αφορούσαν την ηλιακή ενέργεια, η οποία αυξήθηκε κατά 32,2%, φθάνοντας τα 1 865 GW, ακολουθούμενη από την αιολική ενέργεια, η οποία αυξήθηκε κατά 11,1%.

Ο μεγάλος καθαρός παροπλισμός μη ανανεώσιμης ενέργειας σε ορισμένες περιοχές συνέβαλε στην ανοδική τάση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να επιτευχθεί ο στόχος του τριπλασιασμού της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και η συμφωνία του Παρισιού. Τα τελευταία χρόνια, ο IRENA πιέζει για σαφείς, ποσοτικοποιήσιμους στόχους δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα NDC 3.0. Για τον σκοπό αυτό, ο Οργανισμός έχει συνδράμει στην ενίσχυση και την εφαρμογή των NDCs των μελών του με έμφαση στον ενεργειακό τομέα μέσω της δέσμευσής του σε χώρες.

Σημαντικά σημεία:

  • Ηλιακή ενέργεια: τα φωτοβολταϊκά αυξήθηκαν κατά 451,9 GW πέρυσι. Μόνο η Κίνα πρόσθεσε 278 GW στη συνολική επέκταση, ακολουθούμενη από την Ινδία (24,5 GW).
  • Υδροηλεκτρική ενέργεια (εξαιρουμένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας αντλησιοταμίευσης): η δυναμικότητα έφθασε τα 1 283 GW, καταδεικνύοντας αξιοσημείωτη ανάκαμψη από το 2023, με κινητήρια δύναμη την Κίνα. Η Αιθιοπία, η Ινδονησία, το Νεπάλ Πακιστάν, η Τανζανία και το Βιετνάμ πρόσθεσαν περισσότερα από 0,5 GW η καθεμία.
  • Αιολική ενέργεια: η επέκταση της αιολικής ενέργειας μειώθηκε ελαφρώς, σε συνολική δυναμικότητα 1 133 GW έως το τέλος του 2024. Στην επέκταση κυριάρχησαν και πάλι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ).
  • Βιοενέργεια: η επέκταση ανακάμπτει το 2024, με αύξηση της δυναμικότητας κατά 4,6 GW σε σύγκριση με αύξηση 3,0 GW το 2023. Η αύξηση οφείλεται στην Κίνα και τη Γαλλία με προσθήκες 1,3 GW έκαστη.
  • Γεωθερμία: η γεωθερμική ενέργεια αυξήθηκε συνολικά κατά 0,4 GW, με επικεφαλής τη Νέα Ζηλανδία, ακολουθούμενη από την Ινδονησία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.
  • Ηλεκτρική ενέργεια εκτός δικτύου (εκτός Ευρασίας, Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής): η επέκταση της δυναμικότητας σχεδόν τριπλασιάστηκε, αυξάνοντας κατά 1,7 GW και φτάνοντας τα 14,3 GW. Στην ανάπτυξη κυριάρχησε η εκτός δικτύου ηλιακή ενέργεια, η οποία έφθασε τα 6,3 GW έως το 2024.

Διαβάστε ακόμη