Το Ινστιτούτο ΕΝΑ, σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Smart Rue του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διοργάνωσε πριν λίγες ημέρες εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακή δημοκρατία & ενεργειακές κοινότητες πολιτών». Στην εκδήλωση έγινε συζήτηση σε σχέση με τα προβλήματα και στις προκλήσεις για τη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο ενεργειακών κοινοτήτων του Green Tank μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 υπήρχαν ενεργές στην Ελλάδα 1.742 ενεργειακές κοινότητες. Η πλειοψηφία τους βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Θεσσαλία (264.8 MW), η οποία είναι τέταρτη στο πλήθος ενεργειακών κοινοτήτων και ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (205.2 MW), η Στερεά Ελλάδα (123.4 MW) και η Δυτική Μακεδονία (113.5 MW), οι οποίες βρίσκονται στην έκτη, έβδομη και δεύτερη θέση, αντίστοιχα όσον αφορά στο πλήθος των ενεργειακών κοινοτήτων. Στην Ελλάδα υπάρχουν έργα αυτοπαραγωγής με την παραγόμενη ενέργεια να διαμοιράζεται εντός της κοινότητας και υπάρχουν και έργα εμπορικά.

Η πρόσβαση στο δίκτυο είναι πρόβλημα για νέες ενεργειακές κοινότητες

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν νέες ενεργειακές κοινότητες είναι η πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο. Ο κ. Ιάσονας Κουβελιώτης – Λυσίκατος, επίκουρος καθηγητής, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ανέφερε πως η αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο από μια κεντρική διαχείριση και παραγωγή της ενέργειας στην αποκεντρωμένη επιφέρει προκλήσεις και στο δίκτυο. Η αύξηση των διεσπαρμένων μονάδων καθιστά τον έλεγχο του συστήματος ζητούμενο πρόσθεσε. Έκανε λόγο για την ανάγκη ενός αποκεντρωμένου δικτύου που προϋποθέτει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του.

Σημείωσε πως σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα θα μπορούσε να γίνει η χρήση αποκεντρωμένων αλγορίθμων βελτιστοποίησης, ενώ εκτίμησε πως τα ενεργειακά συστήματα θα υιοθετήσουν στο μέλλον περισσότερες ιδιότητες παρόμοιες με αυτές που έχει το διαδίκτυο, προσφέροντας υπηρεσίες στους χρήστες. Ο κ. Κουβελιώτης υπογράμμισε πως ο ρόλος του πολίτη από απλό καταναλωτή ενέργειας αλλάζει, με όχημα τις ενεργειακές κοινότητες και δημιουργείται έτσι η δυνατότητα διαφορετικής αντίληψης για το ρόλο του τελικού καταναλωτή.

Οι ενεργειακές κοινότητες δίνουν τη δυνατότητα σε μια ομάδα πολιτών να επενδύουν σε μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στην περιοχή που δραστηριοποιούνται και να διαμοιράζονται την ενέργεια αναλογικά. Από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Χρόνης, υποψήφιος διδάκτωρ, Ερευνητής στο Smart RUE τόνισε πως σε σχέση με τη λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων εισάγεται πλέον ο όρος της ενεργειακής αποδοτικότητας και πως θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Διαβάστε ακόμη