Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις», το οποίο πήρε παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου. Από τη μια πλευρά, στελέχη της αγοράς μιλούν για μικρό χρονικό διάστημα, από την άλλη όμως θα πρέπει, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, να απορροφηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο στηρίζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Η διάρκεια υλοποίησης για κάθε αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες από την έγκρισή της στο πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις».

Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να απασχολούν μια επιχείρηση που θέλει να κάνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκού. Η μελέτη κόστους οφέλους και φυσικά η αδειοδότηση του έργου. Η διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης διαφέρει αναλόγως με το πόσο μεγάλο είναι ένα σύστημα. Για έργα με μεγάλες καταναλώσεις που προφανώς μιλάμε για την εγκατάσταση συστημάτων άνω των 100 κιλοβάτ, οι χρόνοι είναι τελείως διαφορετικοί. Από την έως τώρα όμως εκδήλωση ενδιαφέροντος φαίνεται πως ενδιαφέρον έχουν δείξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βασικό «κλειδί» για την κινητοποίηση τους είναι η επιδότηση.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τις επιχειρήσεις είναι το όφελος που μπορεί τελικά να έχει μια επιχείρηση από την προσθήκη μιας μπαταρίας, δεδομένου των καταναλώσεων που έχει. Πληρέστερη εικόνα μπορεί να δώσει η τεχνική μελέτη που δείχνει τις καταναλώσεις χειμώνα, καλοκαίρι. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, οι μισές και παραπάνω επιχειρήσεις από αυτές που κάνουν αίτηση για να πάρουν την επιδότηση της μπαταρίας λειτουργούν κατά βάση την ημέρα. Άρα και αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο, σε σχέση με την προσθήκη μπαταρίας.

Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, πολλές επιχειρήσεις επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που προσφέρεται για πώληση της περίσσειας ενέργειας στο δίκτυο. Ωστόσο, το όφελος για τις επιχειρήσεις για τον ταυτοχρονισμό της ενέργειας που παράγουν με εκείνη που καταναλώνουν είναι το πιο σημαντικό, σε σχέση με την πώληση της ενέργειας. Επίσης δεν γνωρίζουν το ύψος της αποζημίωση της εγχεόμενης ενέργειας κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην κατάρτιση μιας οικονομοτεχνικής μελέτης.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις»

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις», η εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού παραγωγής μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το 100% της συμφωνημένης ισχύος της παροχής κατανάλωσης, σε κάθε περίπτωση. Δεν υπάρχει κατώτατο όριο ισχύος του συστήματος παραγωγής. Στο πρόγραμμα ελέγχεται αν ικανοποιείται το κριτήριο του ανώτατου ορίου ισχύος του συστήματος παραγωγής. Όσον αφορά στην ένταση της ενίσχυσης, εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης που θα υποβάλει την αίτηση και διαμορφώνεται για τις κύριες επιλέξιμες δαπάνες σε ποσοστό 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40% για τις μεσαίες και 50% για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης και εντός 12 μηνών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο, να έχει ηλεκτριστεί ο σταθμός (φωτοβολταϊκά με σύστημα αποθήκευσης) και να έχει υποβληθεί Αίτημα Επαλήθευσης– Πιστοποίησης Δαπανών για τον τελικό έλεγχο και την καταβολή ενίσχυσης. Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή αιτήματος για καταβολή της ενίσχυσης της επένδυσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και την 30/04/2026.

Διαβάστε ακόμη