Η Ελλάδα έχει μεγάλο δυναμικό να γίνει ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς υδρογόνου στην ΕΕ, τόνισε με ανάρτησή του στο LinkedIn το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Κλιματικής Δράσης της Γερμανίας, αναφερόμενο σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο και η Γερμανική Υπηρεσία Ενέργειας με θέμα τη συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας στον τομέα του υδρογόνου. Όπως επισημαίνεται στην ανάρτηση, «παρουσία περισσότερων από 40 εκπροσώπων από υπουργεία και τον ιδιωτικό τομέα, ο Υφυπουργός Στέφαν Βένζελ (BMWK) τόνισε τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ελλάδα για την ανάπτυξη της αγοράς πράσινου υδρογόνου, καθώς και για την ευρωπαϊκή υποδομή. Ο Γενικός Γραμματέας της Ελλάδας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, για την Ενέργεια και τις Πρώτες Ύλες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλωσόρισε την υπάρχουσα ενεργειακή συνεργασία. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να επεκτείνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο στην Ελλάδα για εξαγωγή στη Γερμανία».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα μιας μελέτης για τις μεταφορές υδρογόνου από την Ελλάδα στη Γερμανία. Η έκθεση δείχνει πως έως και 200 TWh υδρογόνου θα μπορούσαν να εξαχθούν στη Γερμανία μετά το 2040. «Έτσι, η Ελλάδα τοποθετείται ως σημαντικός παίκτης στην ΕΕ για την παραγωγή υδρογόνου. Ωστόσο, για την επιτυχία της αλυσίδας αξίας, η χρηματοδότηση έργων και υποδομών, καθώς και οι δυναμικές της αγοράς σε αμφότερες τις χώρες, είναι καθοριστικές», σημειώνει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Κλιματικής Δράσης της Γερμανίας. Η εκδήλωση προσέφερε επίσης μια πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις να παρουσιάσουν τα έργα και τις στρατηγικές τους για το υδρογόνο. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μελέτης, επόμενες συναντήσεις και διερεύνηση συνεργιών σε άλλες διαδικασίες, όπως ο Νότιος Διάδρομος Υδρογόνου.

Οι δυο εναλλακτικές διαδρομές για το υδρογόνο

Όπως έχει γράψει το energygame.gr, όσον αφορά στην όδευση του παραγόμενου πράσινου υδρογόνου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει δυο επιλογές: Η πρώτη είναι ο λεγόμενος Νοτιοανατολικός διάδρομος (Southeast H2 Corridor, SEEHyC), μέρος του οποίου είναι ο ελληνο-βουλγαρικός διάδρομος υδρογόνου. Ο διάδρομος αυτός ξεκινά από το Σιδηρόκαστρο (το σημείο διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας) και φτάνει στη Γερμανία μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Τσεχίας. Η δεύτερη επιλογή είναι ο ελληνο-ιταλικός διάδρομος υδρογόνου, μέσω της διασύνδεσης της Ελλάδας με τον Νότιο αγωγό υδρογόνου (South H2 Corridor) που φτάνει στην Γερμανία μέσω Ιταλίας και Αυστρίας.

Στο σενάριο αυτό, ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει την κατασκευή χερσαίου αγωγού που θα επεκτείνει τον αγωγό φυσικού αερίου Δυτικής Μακεδονίας (που είναι hydrogen ready) προς το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας, όπου θα διασυνδεθεί με τον υποθαλάσσιο αγωγό Θεσπρωτίας-Οτράντο. Το δεύτερο σκέλος είναι το γνωστό project αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας με φορέα υλοποίησης την IGI Poseidon, ο οποίος μπορεί να αναβαθμιστεί σε αγωγό υδρογόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες ώστε ο ελληνο-ιταλικός διάδρομος υδρογόνου να υποβληθεί ως ενιαίο project στη δεύτερη λίστα των Έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI/PMI) που βρίσκεται υπό κατάρτιση. Να σημειωθεί, τέλος, ότι όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη, οι διασυνοριακοί διάδρομοι υδρογόνου στην Ευρώπη μπορούν να καταστούν λειτουργικοί κατά την περίοδο 2045-2040, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων υδρογόνου από τη Νότια προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη