Τα plug-in φωτοβολταϊκά γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στην Ευρώπη, αν και δεν είναι ακόμη βέβαιο αν θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Στην Ελλάδα, αυτά τα συστήματα έχουν ήδη εμφανιστεί στην αγορά μέσω καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών, με τιμές που κυμαίνονται από 500 έως 700 ευρώ. Μάλιστα, η επένδυση σε τέτοια συστήματα μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε 3-4 χρόνια. Παρόλα αυτά, η ανάπτυξή τους συναντά εμπόδια.
Ο κύριος παράγοντας που επιβραδύνει την εξάπλωσή τους είναι το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο και η διαδικασία αδειοδότησης. Υπάρχουν προτάσεις για απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να αρκεί μια απλή γνωστοποίηση σε βάση δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης της υπουργικής απόφασης για το net billing, εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από τις διαδικασίες αδειοδότησης συστήματα έως 800 volt-ampere, διευκολύνοντας έτσι τη σύνδεσή τους στο δίκτυο.
Η Γερμανία πρωτοστατεί στα plug-in φωτοβολταϊκά
Σύμφωνα με τη SolarPower Europe, η ζήτηση για plug-in φωτοβολταϊκά αυξάνεται, καθώς τα νοικοκυριά επιδιώκουν να παράγουν τη δική τους ηλιακή ενέργεια. Αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν μία ή δύο φωτοβολταϊκές μονάδες που συνδέονται απευθείας σε πρίζα, με τα φωτοβολταϊκά μπαλκονιού να αποτελούν μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές.
Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα plug-in φωτοβολταϊκά μπορούν να καλύψουν έως και το 25% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού. Το Βέλγιο αναμένεται να προχωρήσει σε σχετικές ρυθμίσεις τον Απρίλιο του 2025, ενώ η Γερμανία βρίσκεται ήδη στην πρωτοπορία, με περισσότερα από 780.000 εγγεγραμμένα plug-in φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι το τέλος του 2024. Μάλιστα, εκτιμάται ότι έως και 4 εκατομμύρια συστήματα είναι σε χρήση, αν και πολλά παραμένουν μη καταχωρημένα.
Ταυτόχρονα, αυξάνεται και η χρήση μικρής κλίμακας συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (1-5 kWh) για plug-in φωτοβολταϊκά. Ενδεικτικά, στη Γερμανία, η ζήτηση για μπαταρίες χωρητικότητας κάτω των 2 kWh αυξήθηκε 24 φορές μεταξύ 2023 και 2024. Η ανάπτυξη των plug-in φωτοβολταϊκών ανοίγει νέες προοπτικές για την ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, ωστόσο η επιτάχυνσή της εξαρτάται από τις νομοθετικές προσαρμογές που θα διευκολύνουν τη διάδοσή τους.
Διαβάστε ακόμη