Σάλο έχει προκαλέσει σε κύκλους εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφαλείας, αλλά και πολιτικών ένα σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο στα ανοικτά των γερμανικών ακτών. Δεκαέξι ανεμογεννήτριες πρόκειται να κατασκευαστούν στη Βόρεια Θάλασσα στα ανοικτά του Μπόρκουμ, που για πρώτη φορά θα παραχθούν στην Κίνα.

Η χρήση κινεζικών ανεμογεννητριών «πρέπει να αποτραπεί», σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Άμυνας και Στρατηγικής (GIDS), μιας ερευνητικής μονάδας της Bundeswehr. Η έρευνα ανατέθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας διέρρευσε στην Handelsblatt από κύκλους της βιομηχανίας. Μετά από αυτήν την αποκάλυψη, πολιτικοί από το CDU, το SPD και τους Πράσινους ζητούν να απαγορευτεί η παράδοση κινεζικών ανεμογεννητριών για ένα υπεράκτιο έργο στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα.

Οι κίνδυνοι από τις κινεζικές ανεμογεννήτριες για τη Γερμανία

Η ανάλυση του Ινστιτούτου Άμυνας και Στρατηγικής (GIDS) αναφέρει σοβαρούς κινδύνους σε σχέση με το έργο. Κάνει λόγο για πολιτική επιρροή, κατασκοπεία μέσω τεχνολογίας αισθητήρων, πρόσβαση σε πρωτόκολλα ασφαλείας κρίσιμων υποδομών και διαταραχή του ενεργειακού εφοδιασμού. Ως εκ τούτου, οι εμπειρογνώμονες του GIDS συμβουλεύουν να «αποτραπεί» η χρήση κινεζικών ανεμογεννητριών.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής του CDU Roderich Kiesewetter. Θεωρεί ότι τα σχέδια του αιολικού πάρκου του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Luxcara με έδρα το Αμβούργο είναι «εξαιρετικά αμελή και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια». Σε σχόλιο της, η Handelsblatt, αναφέρει πως ένα φιάσκο όπως αυτό με την τεχνολογία Huawei στα γερμανικά δίκτυα 5G δεν πρέπει να επαναληφθεί με την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Οι προειδοποιήσεις των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν τώρα αυτό το ζήτημα. Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάλυσης της αυξανόμενης σημασίας της Κίνας στον βρετανικό ενεργειακό τομέα και των συναφών πιθανών απειλών για την εθνική ασφάλεια. Το δημοσίευμα στο γερμανικό τύπο υπενθυμίζει πως η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν να καταστήσουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια τη σημαντικότερη πηγή ενέργειας του μέλλοντος. Από αυτή την άποψη, το ζήτημα αποτελεί στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη