Η Ευρώπη κατασκεύασε 16,4 GW αιολικής ενέργειας, 13 GW στην ΕΕ, σύμφωνα με τα Στατιστικά του WindEurope για το 2024 που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Αυτό είναι λιγότερο από το μισό από ό,τι χρειάζεται η ΕΕ για να επιτύχει τους στόχους της για την ενεργειακή ασφάλεια. Οι αργοί χρόνοι αδειοδότησης, η αργή ανάπτυξη του δικτύου και ο ανεπαρκής εξηλεκτρισμός καθυστερούν την επέκταση της αιολικής ενέργειας. Η τελευταία μας Πρόβλεψη για την περίοδο 2025-30, που δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα, δείχνει ότι η ετήσια ανάπτυξη πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Εάν καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο, τότε η αιολική ενέργεια μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για να επιτύχει η ΕΕ τον Στρατηγικό Βιομηχανικό Σχέδιο για τη Βιομηχανία.
Η ΕΕ κατέστειλε 13 GW νέας αιολικής ενέργειας το 2024. Η Ευρώπη κατέστειλε 16,4 GW. Το 84% αυτής ήταν αιολική ενέργεια από ξηρά. Η Γερμανία εγκατέστησε τη μεγαλύτερη ποσότητα νέας αιολικής ενέργειας, πάνω από 4 GW. Η Βρετανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Τουρκία, η Ισπανία και η Σουηδία κατασκεύασαν περισσότερα από 1 GW. Το ποσοστό της αιολικής ενέργειας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ήταν 20%. Στη Δανία ήταν 56%. Οκτώ άλλες χώρες πήραν τουλάχιστον το 25% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από την αιολική ενέργεια – μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Βρετανία και η Ολλανδία. Εγκρίθηκαν επενδύσεις ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ για νέους αιολικούς σταθμούς που θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για 20 GW νέας ισχύος.
Η Ευρώπη ανέθεσε περισσότερη νέα αιολική ενέργεια σε κυβερνητικούς διαγωνισμούς από ποτέ. Τα 37 GW που ανατέθηκαν (29 GW στην ΕΕ) θεωρητικά αποτελούν καλή είδηση για την μελλοντική αναπτυξιακή πορεία και ανάπτυξη. Αναμένουμε ότι η Ευρώπη θα εγκαταστήσει 186 GW νέας αιολικής ενέργειας μεταξύ 2025-2030, εκ των οποίων τα 139 GW στην ΕΕ. Αλλά, εκτός αν οι Κυβερνήσεις επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης και επεκτείνουν το δίκτυο, πολλά από αυτά τα έργα θα καθυστερήσουν.
Τι κρατάει πίσω την αιολική ενέργεια στην ΕΕ
«Η αιολική ενέργεια στην Ευρώπη συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά μόνο με το μισό του ρυθμού που χρειαζόμαστε. Αυτό είναι μια τεράστια χαμένη ευκαιρία. Κάθε αιολικός σταθμός που κατασκευάζεται στην Ευρώπη βοηθά στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τρία πράγματα μας κρατούν πίσω: η γραφειοκρατία στις αδειοδοτήσεις, η αργή ανάπτυξη των δικτύων και ο ανεπαρκής εξηλεκτρισμός», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson.
Η ΕΕ έχει εξαιρετικούς νέους κανόνες αδειοδότησης, αλλά οι περισσότερες χώρες τους εφαρμόζουν ακόμα με αργούς ρυθμούς. Η Γερμανία αποκομίζει εντυπωσιακά οφέλη. Αδειοδότησαν 7 φορές περισσότερη αιολική ενέργεια από ό,τι πριν 5 χρόνια. Οι άλλες Κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Η Ευρώπη εξακολουθεί να μην βελτιστοποιεί και να επεκτείνει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας αρκετά γρήγορα. Εκατοντάδες GW νέων αιολικών σταθμών περιμένουν αυτή τη στιγμή την άδεια σύνδεσης στο δίκτυο. Ορισμένες χώρες πλέον φιλτράρουν τις ουρές σύνδεσης στο δίκτυο για να δώσουν προτεραιότητα στα πιο ώριμα ή στρατηγικά έργα ή για να επιτύχουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των τεχνολογιών. Όλες οι χώρες πρέπει να το κάνουν αυτό. Και να βελτιώσουν τον σχεδιασμό των δικτύων κάνοντας προληπτικές επενδύσεις και απελευθερώνοντας ιδιωτική χρηματοδότηση.
Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το Σχέδιο Καθαρής Βιομηχανίας, τη νέα στρατηγική για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ. Το Σχέδιο Καθαρής Βιομηχανίας τονίζει ότι ο εξηλεκτρισμός θα είναι καθοριστικός για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Ο ρυθμός εξηλεκτρισμού στην ΕΕ έχει παραμείνει σταθερός τα τελευταία 10 χρόνια κάτω από το 25%. Η Κίνα έχει πλέον ξεπεράσει αυτήν την αξία, εδραιώνοντας το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Ο Διευθυντής Πολιτικής της WindEurope, Pierre Tardieu, παρέχει μια περίληψη των πιο σημαντικών μέτρων του Σχεδίου Καθαρής Βιομηχανίας. Παρακολουθήστε το βίντεο.
Εξηλεκτρισμός για μια ανταγωνιστική Ευρώπη
Οι κύριοι τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένουν σημαντική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040. Κτυπούν την πόρτα του τομέα της αιολικής ενέργειας για να καλύψουν αυτήν τη ζήτηση. Η βιομηχανία χημικών βλέπει τη ζήτησή της να αυξάνεται από 195 TWh το 2030 σε 290 TWh το 2040. Η βιομηχανία τσιμέντου αναμένει αύξηση από 32 TWh το 2030 σε 76 TWh το 2040. Και ο ήδη πολύ ηλεκτρισμένος τομέας του αλουμινίου αναμένει να αυξηθεί από 70 TWh σε 100 TWh.
Η αιολική ενέργεια είναι μοναδικά τοποθετημένη για να καλύψει αυτήν την αυξανόμενη ζήτηση, δεδομένης της δυνατότητάς της για κλίμακα και υψηλούς παράγοντες ικανότητας. 1 GW αιολικής ενέργειας παρέχει διπλάσια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από 1 GW ηλιακής ενέργειας. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην ΕΕ τη δεκαετία του 2030 – 30 GW ετησίως, εκ των οποίων τα 20 GW είναι αιολική από ξηρά και τα 10 GW είναι θαλάσσια αιολικά – θα επιτρέψει στην αιολική ενέργεια να σχεδόν τετραπλασιάσει την παραγωγή της σε ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με σήμερα, παραδίδοντας 1.830 TWh μέχρι το 2040.
Η εφοδιαστική αλυσίδα της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη ήδη επεκτείνεται. Η βιομηχανία επενδύει αυτή τη στιγμή πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή νέων εργοστασίων για πτερύγια, πύργους, καλώδια και υπεράκτιες υποσταθμούς, ή την επέκταση των υπαρχόντων.
Η σημασίας της αιολικής ενέργειας
Η αιολική ενέργεια αποτελεί μια από τις πιο βιώσιμες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως. Εκμεταλλεύεται τη δύναμη του ανέμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανεμογεννητριών, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η τεχνολογική πρόοδος έχει βελτιώσει την απόδοση και τη βιωσιμότητα των αιολικών πάρκων, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, καθιστώντας τα μια βασική πηγή ενέργειας στο πλαίσιο της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης. Ωστόσο, η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας προϋποθέτει στρατηγικό σχεδιασμό, σωστή χωροθέτηση και ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ενσωμάτωσή της στο ενεργειακό σύστημα.
Διαβάστε ακόμη