Το νέο καθεστώς του Net Billing έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της αγοράς, καθώς έρχονται σημαντικές αλλαγές. Όπως με το Net Metering έτσι και με το νέο καθεστώς που αφορά στην παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά θα υπάρχει ένα διάστημα μέχρι να εμπεδωθούν οι αλλαγές. Όμως πριν καλά-καλά γίνουν κανόνας οι αλλαγές έρχεται σύντομα τροποποίηση της υπουργικής απόφασης. Τις αλλαγές εξειδίκευσε ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την αυτοκατανάλωση στο πλαίσιο της έκθεσης Verde-Tec.

Πιο συγκεκριμένα, στα μη διασυνδεμένα νησιά η πλεονάζουσα ενέργεια θα αποζημιώνεται πλέον, μετά την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης στη βάση της λειτουργικής ενίσχυσης. Για την περίπτωση της Κρήτης μέχρι να συντελεστεί η δεύτερη φάση της διασύνδεσης ο αυτοκαταναλωτής θα αποζημιώνεται, είτε με την ειδική τιμή αναφοράς των φ/β στο ηπειρωτικό δίκτυο, είτε με την τιμή αναφοράς με το νόμο για τις ταρίφες, όσο θα ισχύει, δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο.

Επίσης, στα μη διασυνδεδεμένα νησιά δεν θα επιτρέπεται η ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ συστήματος αποθήκευσης και δικτύου ΜΔΝ, σε αντίθεση με το ηπειρωτικό δίκτυο. Για σταθμούς που αποζημιώνονται με τη λειτουργική ενίσχυση δεν επιτρέπεται να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο για το σύστημα αποθήκευσης. Παράλληλα, ισχύει ο λειτουργικός περιορισμός για το σύστημα αποθήκευσης. Σε ό,τι αφορά τη συλλογική αυτοκατανάλωση ο σταθμός θα μπορεί να είναι εντός των ορίων του δήμου. Μέχρι τώρα ίσχυε ο περιορισμός να υπάρχει το σύστημα στο ίδιο κτίριο. Να σημειωθεί πως με ρύθμιση του ΥΠΕΝ που είναι σε διαβούλευση, στον κοινόχρηστο χώρο μιας πολυκατοικίας θα μπορεί να καλυφθεί με φωτοβολταϊκά μέχρι το 40% και απαιτείται πλέον η συναίνεση του 51% των ιδιοκτητών και όχι το 100%, όπως ίσχυε. Για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά σε κτίρια και για ισχύ μέχρι 100 KW δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας ή έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

«Την περσινή χρονιά την περάσαμε με αγωνία και από την αρχή της χρονιάς περιμέναμε την υπουργική απόφαση η οποία αναστάτωσε την αγορά και όταν βγήκε είχε προβλήματα στην εφαρμογή της. Το net billing φέρνει μια καινούργια εποχή στην αυτοκατανάλωση καθώς το 2024 και ολίγον από το 2025 είναι μεταβατική χρονιά, με το net metering να ισχύει μόνο για κάποια εκκρεμή έργα από το πρόγραμμα φ/β στο χωράφι» ανέφερε ο κ. Ψωμάς.

Το νέο καθεστώς αφορά του πάντες, από επιχειρήσεις, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες και βασική φιλοσοφία του είναι πως ο συμψηφισμός γίνεται σε πραγματικό χρόνο και η περίσσεια ενέργεια πωλείται με τη τιμή της χονδρεμπορικής τις ώρες έγχυσης στο δίκτυο. Επίσης, προσωρινά για μερικές περιοχές ισχύει η σταθερή τιμή και συγκεκριμένα για τη Φλώρινα την Κοζάνη, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο μέχρις ότου ισχύουν οι ταρίφες για τα νησιά, δηλαδή μέχρι τις 31 Αυγούστου. Να σημειωθεί πως στα μη διασυνδεδεμένα νησιά ισχύει η μέση μηναία ειδική τιμή αγοράς των φωτοβολταϊκών, η οποία το 2024 ήταν 72 ευρώ ανά μεγαβατώρα και φέτος εκτιμάται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα οικιακά φωτοβολταϊκά

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά φωτοβολταϊκά μέσα στην υπουργική καθορίστηκε ένα πρόγραμμα οικιακών φωτοβολταϊκών για να μην θεωρούνται επιτηδευματίες οι οικιακοί καταναλωτές και να μην έχουν «πάρε-δώσε» με την εφορία και αν υπάρξουν μελλοντικά προγράμματα επιδότησης μπαταριών να προχωρήσουν μέσω αυτού του προγράμματος. Όπως έχουμε αναφέρει στο energygame.gr, στόχος του υπουργείου Ενέργειας είναι το επόμενο διάστημα να υπάρξει ένα πρόγραμμα επιδότησης μπαταριών για οικιακά φωτοβολταϊκά, τόσο νέα, όσο και υφιστάμενα.

Να σημειωθεί ακόμα πως στη χώρα δεν υπάρχει επαρκής ηλεκτρικός χώρος και για να λύσει το πρόβλημα το ΥΠΕΝ δίνει έξτρα χώρο σε κάθε υποσταθμό 10MW που κατανέμεται 30% σε οικιακούς καταναλωτές με συστήματα 10,8 κιλοβάτ 30% σε αγρότες, 3,8MW σε επιχειρήσεις, δήμους και 0,2MW σε μικρές ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, αρκετοί έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη συλλογική αυτοκατανάλωση. Μια καινοτομία της υπουργικής απόφασης είναι ότι ο αυτοκαταναλωτής μπορεί να εκπροσωπείται από έναν τρίτο πχ μια εταιρία esco. Στην περίπτωση των πολυκατοικιών ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται το 100% της συναίνεσης των ιδιοκτητών, κάτι που δημιουργεί προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη