Θετική είναι η πρώτη ανάγνωση παραγόντων της ενεργειακής αγοράς για το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για να εγκατασταθούν standalone μπαταρίες ισχύος 3,5 GW με fast track αδειοδότηση που βγήκε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου σε δημόσια διαβούλευση-εξπρές. Όπως εκτιμούν, το σχέδιο έχει τρία θετικά στοιχεία: Πρώτον, δίνει το 1/3 της ισχύος- 900 MW- στον ΔΕΔΔΗΕ και στους μικρότερους παραγωγούς, με το μεγάλο όγκο των 2,65 GW να χορηγείται μέσω του ΑΔΜΗΕ. Δεύτερον, κατανέμει γεωγραφικά την προσφερόμενη ισχύ ανάλογα και με την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών όπως και των έργων με όρους σύνδεσης, δηλαδή των έργων προς υλοποίηση. Και τρίτον, ενσωματώνει ρήτρα αντισυγκέντρωσης, ώστε τα έργα αυτά να μην καταλήξουν στα χέρια λίγων επενδυτών.
Ένα ακανθώδες χαρακτηριστικό της πρόσκλησης κατά τις ίδιες πηγές είναι ότι δεν προβλέπει κανενός είδους επιδότηση, οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να αναλάβουν όλο το ρίσκο, στηριζόμενοι σε ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Επίσης, οι εγγυητικές είναι τσουχτερές, αφού για μπαταρίες που θα συνδεθούν με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ ορίζονται στις 200.000 ευρώ/MW και σε 50.000 ευρώ/MW στους σταθμούς που θα συνδεθούν με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στην πρόσκληση θα πρέπει να προσκομίζουν προέγκριση δανείου ή να διαθέτουν ίδια κεφάλαια για την υλοποίηση του έργου. Από την ανταπόκριση στην πρόσκληση θα φανεί αν η αγορά είναι διατεθειμένη να αναλάβει το μεγάλο ρίσκο της επένδυσης σε μπαταρίες χωρίς την όποια ενίσχυση.
Αναγκαίες οι μπαταρίες για το ενεργειακό σύστημα της χώρας
Τόσο το ΥΠΕΝ όσο και η ΡΑΑΕΥ γνωρίζουν πολύ καλά ότι με την αύξηση που έχει η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αποθήκευση ενέργειας, για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες περικοπές, αλλά και για να μεταφέρεται η φθηνή ενέργεια που παράγεται κατά τις μεσημβρινές ώρες από τα φωτοβολταϊκά, στις βραδινές ώρες, όταν το σύστημα βασίζεται την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται από τους σταθμούς με καύσιμο φυσικό αέριο. Με μία και μόνη κίνηση, το ΥΠΕΝ, καλεί τους επενδυτές, να προχωρήσουν στην εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες, δίνοντας 3,5GW με fast track αδειοδότηση, χωρίς όμως την όποια επιδότηση (π.χ. λειτουργική ενίσχυση). Έτσι, μαζί με τα 900 MW που είχαν δοθεί από τους τρεις διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν και προέβλεπαν ενίσχυση, η χώρα πιάνει το στόχο που είχε τεθεί για αποθήκευση ισχύος, με το ΕΣΕΚ, για το 2030.
Διαβάστε ακόμη