Ακόμα ένα κομμάτι του παζλ για στον δρόμο για την αποθήκευση ενέργειας εκκινεί το υπουργείο Ενέργειας, βγάζοντας σε δημόσια διαβούλευση την Υπουργική Απόφαση για εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες. Τα μηνύματα που έχει λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το τελευταίο διάστημα οδήγησαν στην αύξηση των GW που θα προσφερθούν, από 1,5GW σε 3,5GW. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ σε 2.650MW, τα οποία επιμερίζονται σε τρεις ομάδες έργων των 600MW, 250MW και 1800MW και για τον ΔΕΔΔΗΕ σε 900MW που επιμερίζεται σε τέσσερις ομάδες των 400MW, 200MW, 200MW και 100MW. Στην τρίτη υποομάδα έργων του ΔΕΔΔΗΕ( ΕΣΜΗΕ Γ’) των 200MW κατανέμεται σε 12 περιφέρειες (Αν. Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νησιών).
Οι σταθμοί αποθήκευσης με μπαταρίες που θα επιλεγούν για κατά προτεραιότητα χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης δεν θα λάβουν καμία λειτουργική ενίσχυση κατά την περίοδο λειτουργίας τους. Εντός εξήντα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων η Διεύθυνση Ηλεκτρικής Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αξιολογεί την πληρότητα των αιτήσεων και τις κατατάσσει σε Ομάδες Έργων Σ.Α.Η.Ε. και σε σειρά προτεραιότητας προς αξιολόγηση από τον αρμόδιο Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, βάσει των κριτηρίων του παρόντος. Τίθεται ανώτατο συνολικό όριο μέγιστης ισχύος έγχυσης των σταθμών ίσο με διακόσια μεγαβάτ 200 MW που ειδικά για το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι 50MW.
Να σημειωθεί πως ο υπό ανάπτυξη σταθμός αποθήκευσης ενέργειας διαθέτει μέγιστη ισχύ έγχυσης μεγαλύτερη ή ίση του μισού μεγαβάτ 0.5 MW και ωφέλιμη χωρητικότητα τουλάχιστον δύο ωρών, βάσει της οικείας Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ή της σχετικής αίτησης για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης προς τον ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν «εγγυητική επιστολή ύψους διακοσίων χιλιάδων ευρώ ανά μεγαβάτ (200.000 €/MW) για Σ.Α.Η.Ε. των Ομάδων Έργων «ΕΣΜΗΕ Α1’», «ΕΣΜΗΕ Α2’», «ΕΣΜΗΕ Β’» και «ΕΣΜΗΕ Γ’» και ύψους πενήντα χιλιάδων ευρώ ανά μεγαβάτ (50.000 €/MW) για Σ.Α.Η.Ε. των Ομάδων Έργων «ΕΔΔΗΕ Α’», «ΕΔΔΗΕ Β’», «ΕΔΔΗΕ Γ’» και «ΕΔΔΗΕ Δ’», αντίστοιχα, υπολογιζόμενη επί της μέγιστης ισχύος έγχυσης του Σ.Α.Η.Ε. για την οποία αιτούνται την ένταξη στην παρούσα πρόσκληση».
Επίσης στην υποομάδα «ΕΣΜΗΕ Α1’» εντάσσονται έργα αποθήκευσης με μπαταρίες μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος 500 MW, που συνδέονται στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ. Οι κάτοχοι των οποίων έχουν συνάψει διμερείς δεσμευτικές συμφωνίες χρονικής διάρκειας τουλάχιστον οχτώ ετών με ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές για ισχύ και χωρητικότητα που αντιστοιχεί στο σύνολο της ισχύος και χωρητικότητας του σταθμού αποθήκευσης. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τα σχόλια τους στο πλαίσιο της διαβούλευσης μέχρι τις 27/2.
Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα αποθήκευσης με μπαταρίες
Όπως έχει το energygame.gr, το ζήτημα των περικοπών, αν και μεγεθύνεται τους τελευταίους μήνες, δεν ανέκοψε την ταχύτητα των αιτημάτων για νέα έργα ΑΠΕ. Το ΥΠΕΝ στο πλαίσιο αυτό θέτει επί τάπητος την επίσπευση των έργων αποθήκευσης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις standalone μπαταρίες είναι μεγάλο και εκτιμάται ότι το όφελος θα είναι σημαντικό καθώς όσοι καταφέρουν να προσθέσουν τα συγκεκριμένα έργα θα μπορούν να συμμετέχουν και στην αγορά εξισορρόπησης. Αν και επισημαίνουν πως τα κόστη έχουν μειωθεί, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με το ενδεχόμενο θέσπισης αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την ηλέκτριση των έργων.
Διαβάστε ακόμη