Να στηριχθούν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης έργα τα οποία ανήκουν στους ίδιους τους κατοίκους των νησιών, όπως οι ενεργειακές κοινότητες, ζητούν από το ΥΠΕΝ με ανακοίνωσή τους οι Electra Energy, REScoop.eu (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενεργειακών Κοινοτήτων), Greenpeace Greece.

Ειδικότερα, αναφέρουν πως σε σχετικό ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να διασφαλίσουν τη συμπερίληψη των τοπικών κοινωνιών κατά τη χάραξη στρατηγικών (ενεργειακών) πολιτικών. Οι οργανώσεις καλούν το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος «να θεσπίσει μια ανοιχτή, διαφανή και συμπεριληπτική διαδικασία επιλογής των έργων που θα στηριχθούν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Επισημαίνουμε πως η άμεση συμμετοχή και συν-ωφέλεια των κατοίκων των νησιών στα εν λόγω έργα, θα διασφαλίσει την κοινωνική αποδοχή και συνοχή».

Χαρακτηρίζουν κρίσιμο οι επενδύσεις οι οποίες θα στηριχθούν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης να συμπεριλαμβάνουν έργα τα οποία ανήκουν στους ίδιους τους κατοίκους των νησιών. Ένα τέτοιο εργαλείο αποτελούν οι ενεργειακές κοινότητες, μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί η ευρεία κοινωνική αποδοχή για τις ΑΠΕ. Επίσης, αναφέρουν ως παραδείγματα τις εξής ενεργειακές κοινότητες:

  • Ενεργειακή Κοινότητα ΜΙΝΩΑ (Κρήτη): με >2 MW σε ολοκληρωμένα έργα ΑΠΕ, η ΜΙΝΩΑ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα, παρέχοντας καθαρή & φθηνή ενέργεια σε εκατοντάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κρήτη. Στη ΜΙΝΩΑ συμμετέχει και η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και πολλοί Δήμοι.
  • Ενεργειακή Κοινότητα Ηλιοτρόπιο (Λέσβος): με το πρώτο φωτοβολταϊκό έργο 100 kwp υπό-ολοκλήρωση, το Ηλιοτρόπιο προωθεί την κοινωνική οικονομία και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στο νησί της Λέσβου.
  • Ενεργειακή Κοινότητα Βροντάδος (Χίος): με δύο μικρά φωτοβολταϊκά έργα (30 & 35 kwp) εγκατεστημένα σε στέγες, η πρώτη ενεργειακή κοινότητα της Χίου πρωτοπορεί στην καινοτόμα αξιοποίηση του χώρου.

Οι ενεργειακές κοινότητες είναι συνεργατικά σχήματα που επιτρέπουν σε πολίτες, επιχειρήσεις και τοπικές αρχές να παράγουν, να διαχειρίζονται και να καταναλώνουν καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Στόχος τους είναι η ενεργειακή αυτονομία, η μείωση του κόστους ενέργειας και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, ενισχύουν τη δημοκρατία στην ενέργεια, καθώς επιτρέπουν στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην ενεργειακή μετάβαση και να επωφελούνται οικονομικά από την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη