Την Παρασκευή, η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σχέδια για μεταρρυθμίσεις στο κύριο πρόγραμμα της, Contracts for Difference (CfD), με στόχο την άρση εμποδίων στον σχεδιασμό και την ταχύτερη υλοποίηση έργων πράσινης ενέργειας, ειδικά σε projects που αφορούν υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και Μηδενικών Εκπομπών (DESNZ) ανακοίνωσε ότι προτείνει τη χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας σχετικά με την έγκριση σχεδιασμού για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σταθερής βάσης, καθώς και την επέκταση της διάρκειας των συμβάσεων CfD πέραν των 15 ετών που ισχύουν σήμερα, αναφέρει το Reuters.
Τα CfDs είναι κρατικά εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να τροποποιήσει τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται και δημοσιεύονται οι προϋπολογισμοί για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να βλέπει τις προσφορές ανωνυμοποιημένες. Το Ηνωμένο Βασίλειο χορήγησε πέρυσι συμβάσεις CfD σε αριθμό-ρεκόρ έργων συνολικής ισχύος 9,6 γιγαβάτ (GW), κυρίως για υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Ένας νέος, έβδομος γύρος (AR7) προγραμματίζεται για αργότερα φέτος, ενώ η κυβέρνηση έχει επίσης εισαγάγει ένα πρόγραμμα στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. “Οι τολμηρές νέες μεταρρυθμίσεις μας θα προσφέρουν στους επενδυτές τη βεβαιότητα που χρειάζονται για να αναπτύξουν καθαρή ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζοντας την αποστολή μας να γίνουμε υπερδύναμη καθαρής ενέργειας και να μειώσουμε τους λογαριασμούς για πάντα,” δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Έντ Μίλιμπαντ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη 30,7 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είτε εγκατεστημένα είτε δεσμευμένα, με επιπλέον 7,2 GW εγκεκριμένης ισχύος, σε σύγκριση με τον στόχο 43-50 GW έως το 2030 για την επίτευξη καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με το υπουργείο. Τα τελευταία σχέδια προτείνουν επίσης τη δυνατότητα στήριξης μέσω CfD για χερσαία αιολικά πάρκα που επιδιώκουν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα, γνωστή ως repowering. Ως προσωρινό μέτρο, η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να αφαιρέσει τη δυνατότητα παραγωγών με υπάρχουσες συμβάσεις CfD να υποβάλουν εκ νέου παραιτηθείσα ισχύ από προηγούμενους γύρους στο AR7. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις μεταρρυθμίσεις του CfD έως τις 21 Μαρτίου, ενώ η κυβερνητική απάντηση αναμένεται πριν από τον έβδομο γύρο AR7, ανέφερε το DESNZ.
Διαβάστε ακόμη