Τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν βρεθεί στο στόχαστρο από ομάδες πολιτών, που εναντιώνονται στην εγκατάσταση είτε φωτοβολταϊκών, είτε αιολικών. Η απουσία σωστής ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία που έχει να παράγεται περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ, έχει ως αποτέλεσμα έργα να καθυστερούν και ταυτόχρονα να μην γίνονται κατανοητά τα οφέλη.
Όπως είχε τονίσει πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, χωρίς τις ΑΠΕ η επιβάρυνση των καταναλωτών θα ήταν δραματικά υψηλότερη και αυτό δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό στους πολίτες. Στόχος όλων, όπως είπε, πρέπει να είναι η ριζική αντιμετώπιση κάθε είδους fake news για τις ΑΠΕ, τονίζοντας πως οι τοπικές κοινωνίες συνεχίζουν να υπόκεινται σε συνεχή παραπλάνηση και παραπληροφόρηση. «Πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο η πολιτεία σε σχέση με την ενημέρωση, κάτι που αφορά και άλλες πτυχές της πολιτικής, όπως είναι το αδειοδοτικό και χωροταξικό πλαίσιο και τα θεσμοθετημένα ανταποδοτικά οφέλη στους κατοίκους», είχε αναφέρει.
Έρχεται το νέο πλαίσιο για τα ανταποδοτικά οφέλη των ΑΠΕ
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει να φέρει άμεσα προς έγκριση το νέο πλαίσιο για τα ανταποδοτικά οφέλη για τις ΑΠΕ και το νέο χωροταξικό πλαίσιο των ΑΠΕ. Τα δύο ζητήματα θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου. Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο για τα ανταποδοτικά τέλη στόχος είναι τα οφέλη των ΑΠΕ να φτάσουν στους κατοίκους. Πιο συγκεκριμένα, στις αλλαγές που εξετάζονται είναι: πρώτον η τροποποίηση της μεθοδολογίας του υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών, έτσι ώστε αντί να παρακρατείται από τα έργα ΑΠΕ το 3% του τζίρου τους, όπως ισχύει σήμερα το ποσοστό αυτό να παρακρατείται ανά μεγαβατώρα, ισχύος του έργου.
Η δεύτερη αλλαγή που θα εισάγει το νέο πλαίσιο είναι ότι τα ανταποδοτικά οφέλη θα αφορούν τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών, όπου βρίσκονται οι ΑΠΕ και τέλος τα τέλη θα αποδίδονται είτε στους λογαριασμούς ρεύματος των μόνιμων κατοίκων, είτε στο iban των λογαριασμών τους. Να σημειωθεί πως τα ποσά που συγκεντρώνονται αποδίδονται εκτός από τους καταναλωτές, στους ΟΤΑ και στο Πράσινο Ταμείο.
Επί τάπητος και το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Στη σημερινή σύσκεψη όμως θα συζητηθεί και το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Ανάμεσα στις αλλαγές που φέρνει είναι οι προβλέψεις για τη χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών, με τις περιοχές αιολικής προτεραιότητας να αυξάνονται από 58 σε 67. Προσδιορίζονται οι «Περιοχές Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ» οι οποίες εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) εντός των οποίων τα έργα ΑΠΕ που θα αναπτύσσονται θα εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.
Πέρα από τα αιολικά και φωτοβολταϊκά το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει και τη τεχνολογία της αποθήκευσης ενέργειας. Προβλέπονται ζώνες αποκλεισμού κατ’ αναλογία με τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα πλωτά φωτοβολταϊκά ορίζεται μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε τεχνητές λίμνες κατά 10%. Καθολικός θα είναι ο αποκλεισμός εγκατάστασης σε φυσικές λίμνες.
Διαβάστε ακόμη