Η Ευρώπη εξακολουθεί να μην κατασκευάζει αρκετά αιολικά πάρκα, με την αργή και δυσκίνητη αδειοδότηση να παραμένει το βασικό εμπόδιο, σύμφωνα με τη Wind Europe.
«Οι εθνικές κυβερνήσεις έπρεπε να μεταφέρουν τους καλούς νέους κανόνες της ΕΕ για την αδειοδότηση (από την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) έως τον Ιούλιο του 2024. Οι περισσότερες από αυτές δεν το έχουν κάνει ακόμη. Ή αν το έκαναν, η εφαρμογή δεν έγινε σωστά. Η Επιτροπή της ΕΕ έχει κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά των κυβερνήσεων που παρανομούν», λέει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος.
«Η Γερμανία δείχνει σε όλους τους άλλους πώς γίνεται», συνεχίζει η Wind Europe, καθώς Επέτρεψε 15 GW νέων χερσαίων αιολικών πάρκων το 2025. Αυτό είναι επτά φορές περισσότερο από ό,τι επέτρεπαν πριν από πέντε χρόνια. Το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον (OPI) έχει κάνει τεράστια διαφορά εκεί. Τα έργα δεν καταλήγουν τόσο συχνά στα δικαστήρια όσο παλαιότερα και οι αδειοδοτούσες αρχές αισθάνονται πιο άνετα να εγκρίνουν έργα από ό,τι παλαιότερα.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι, ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν τους νέους κανόνες της ΕΕ για την αδειοδότηση για να κάνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα. Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι, η χαρτογράφηση των περιοχών επιτάχυνσης των ΑΠΕ, την οποία απαιτεί η νέα οδηγία, έχει καταστήσει τον χωροταξικό σχεδιασμό ακόμη πιο δύσκολο. Το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής γης ήταν ήδη μη διαθέσιμο για αιολική ενέργεια με τους κανόνες απόστασης και τη νομοθεσία για την προστασία της φύσης. Όμως η άσκηση των περιοχών επιτάχυνσης δημιούργησε ακόμη περισσότερες «απαγορευμένες περιοχές», κάτι που δεν ήταν πρόθεση της οδηγίας. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις σπαταλούν πόρους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν χαρτογραφήσει ακόμη και περιοχές για αιολική ενέργεια που δεν έχουν σύνδεση με το δίκτυο ή καλές συνθήκες ανέμου.
Σύμφωνα με την WindEurope, η Κομισιόν θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω καθοδήγησης για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η οδηγία της. Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν υπηρεσίες one-stop shops για την αδειοδότηση, κάτι που θα έπρεπε σύμφωνα με οδηγία να ισχύει από το 2021. Ακόμη, η ψηφιοποίηση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις χώρες να εκσυγχρονίσουν και να βελτιστοποιήσουν τις υφιστάμενες διαδικασίες. Εργαλεία όπως το EasyPermits υπάρχουν ήδη και η WindEurope συνεργάζεται με τους εθνικούς φορείς για την ανάπτυξή τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson δήλωσε: «Ελάτε, κυβερνήσεις. Πρέπει να εφαρμόσετε τους κανόνες της ΕΕ. Επιπλέον, αν δεν τους εφαρμόσετε, χάνετε πολλά. Κοιτάξτε πώς λειτούργησε στη Γερμανία – τώρα επιτρέπουν 7 φορές περισσότερη αιολική ενέργεια από ό,τι πριν από 5 χρόνια. Και αυτό δεν κόστισε χρήματα – απλά έβαλαν 3 λέξεις ”υπέρτερο δημόσιο συμφέρον” στους νόμους τους και φρόντισαν να τις εφαρμόσουν τα δικαστήρια. Και όταν ψηφιοποιείτε την αδειοδότησή σας, θα εξοικονομήσετε χρήματα, επειδή θα είστε πολύ πιο αποτελεσματικοί».
Διαβάστε ακόμη