Κατά ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με πέρσι αναμένεται να ξεκινήσει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις το ζήτημα των περικοπών, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Δηλαδή από τον Μάρτιο και όχι από τον Απρίλιο, όπου είχε καταγραφεί το 2024 το μεγαλύτερο ψαλίδι σε ενέργεια από ΑΠΕ. Το πρόβλημα μέχρι τώρα δεν απασχολούσε σε έντονο βαθμό, καθώς «βοήθησαν» οι εξαγωγές ενέργειας το προηγούμενο διάστημα. Από τις αρχές του μήνα συνεχίζουν να υπερτερούν οι εξαγωγές έναντι των εισαγωγών. Όμως, όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, από τη μια πλευρά η ένταξη στο σύστημα αρκετών έργων στο σύστημα και το γεγονός πως η ζήτηση ενέργειας έχει διαφοροποιηθεί κατ’ ελάχιστα προς τα πάνω, σε σχέση με πέρσι, οδηγούν στην εκτίμηση πως ο Μάρτιος θα είναι χειρότερος, από πλευράς περικοπών στην παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ, σε σχέση με πέρσι.
Από το 2024, παραγωγοί ασκούσαν δριμεία κριτική για τον «τυφλό» όπως τον χαρακτήριζαν τρόπο με τον οποίο γίνονται οι περικοπές, επισημαίνοντας πως κόβονταν ολόκληρες γραμμές από το δίκτυο και όχι έργα. Παραγωγοί τόνιζαν την ανάγκη μηχανισμού αποζημιώσεων για τις περικοπές, κάτι που, όπως έχουμε αναφέρει πρόσφατα στο energygame.gr, είναι πολύ κοντά στο να υιοθετηθεί, καθώς εξετάζεται η έκδοση -αρκετά σύντομα- της υπουργικής απόφασης που αφορά τον μηχανισμό αντιστάθμισης περικοπών ΑΠΕ. Με τον μηχανισμό αυτόν θα αποζημιώνονται μονάδες στις οποίες επιβλήθηκε «ψαλίδι» στην παραγόμενη ενέργεια σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα ποσά θα αντλούνται από τα έργα στα οποία δεν έγιναν καθόλου περικοπές.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο του το Green Tank, σε σχέση τις περικοπές το 2024 ανέφερε πως «τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh), ενώ τον Οκτώβριο καταγράφηκαν οι δεύτερες υψηλότερες περικοπές δηλαδή 141 GWh. Όσον αφορά τους υπόλοιπους μήνες, τον Μάρτιο περικόπηκαν 49 GWh, τον Μάιο 122 GWh, τον Ιούνιο 64 GWh, τον Ιούλιο 33 GWh,τον Αύγουστο 37 GWh, τον Σεπτέμβριο 108 GWh και τον Νοέμβριο 32 GWh. Τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν οι χαμηλότερες μηνιαίες περικοπές τους έτους 14 GWh, με εξαίρεση τους δύο πρώτους μήνες του έτους που ήταν μηδενικές».
Η αδικαιολόγητη άρνηση για την εγκατάσταση εξοπλισμού set point
Την ίδια ώρα, σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται τα έργα που δεν εγκαταστήσαν μέχρι σήμερα μηχανισμό set point στα έργα τους. Μέχρι σήμερα είχαν την υποχρέωση έργα ισχύος 400kW έως 1 MW να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την υπεύθυνη δήλωση συμμόρφωσης. Ωστόσο, από τα περίπου 7.000 έργα, όπως έχουμε επισημάνει, ελάχιστα έργα έχουν προχωρήσει στην προσθήκη εξοπλισμού τηλεποπτείας και τηλελέγχου, πράγμα που σημαίνει πως είναι αντιμέτωπα με κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται πως για τα φωτοβολταϊκά έργα άνω του 1 Μεγαβάτ, η δυνατότητα εγκατάστασης ήταν μέχρι τέλος του 2024, τα οποία παρά την παρέλευση της προθεσμίας έχουν αρχίσει και εγκαθιστούν τέτοια συστήματα. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν το αδιέξοδο, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη άρνηση αρκετών παραγωγών οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα ενώ αναφέρουν πως οι περικοπές ενέργειας είναι μονόδρομος, καθώς σε διαφορετικά θα πέσει το σύστημα.
Όπως αναφέραμε στην αρχή της εβδομάδας, η ΡΑΑΕΥ μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα προχωρά στη συγκρότηση ομάδας διαχείρισης κρίσης ενόψει Πάσχα. Από την άλλη πλευρά, παραγωγοί κάνουν λόγο για «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα σε σχέση με τις δηλώσεις ετοιμότητας για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, με δεδομένο πως οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εξοπλισμού φτάνουν ακόμα και τους τρεις μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, και αυτή η χρονιά αναμένεται θετική για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Πλέον, οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για εγκατάσταση τουλάχιστον 2.500 MW, ενώ εξίσου υψηλά θα κινηθούν τα έργα αυτοπαραγωγής. Αυτές οι εκτιμήσεις στηρίζονται στο γεγονός πως υπάρχουν αρκετά ανεκτέλεστα έργα και υπάρχει και το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στο χωράφι.
Διαβάστε ακόμη