Οι Κύπριοι πολίτες και νομικά πρόσωπα που διαθέτουν συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις από τις 14 Φεβρουαρίου για επιχορηγήσεις προκειμένου να προσθέσουν μπαταρίες. Το πρόγραμμα ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.
Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε το Σχέδιο Επιχορήγησης για Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας σε Συνδυασμό με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τον Νοέμβριο. Ενόψει της έναρξης της διαδικασίας αιτήσεων στις 14 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας δημοσίευσε έναν οδηγό. Σύμφωνα με αυτόν, το σχέδιο ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ θα μειώσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες και θα προωθήσει τη μετάβαση της νησιωτικής χώρας στην πράσινη ενέργεια.
Οι οικιακοί καταναλωτές θα επωφεληθούν επίσης από τη μείωση των περιορισμών στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς η περίσσεια ενέργεια θα αποθηκεύεται, αναφέρεται στο έγγραφο. Η αποθήκευση ενέργειας μειώνει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που διοχετεύεται στο δίκτυο, αυξάνοντας έτσι τον διαθέσιμο χώρο για περισσότερα οικιακά φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με το υπουργείο.
Φυσικά και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι επιλέξιμα για συμμετοχή. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου είναι η 28η Μαρτίου. Οι επιχορηγήσεις προέρχονται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ.
Μεγαλύτερες μονάδες ΑΠΕ απαιτούν συστήματα αποθήκευσης τριών ωρών
Η μέγιστη ισχύς εισόδου-εξόδου του συστήματος αποθήκευσης πρέπει να αντιστοιχεί στην εγκατεστημένη ισχύ της μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για μονάδες παραγωγής έως 120 kW (για φωτοβολταϊκά – σε όρους ισχύος αιχμής), το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) πρέπει να λειτουργεί για τουλάχιστον δύο ώρες σε πλήρη ισχύ. Για παράδειγμα, ένα σύστημα αποθήκευσης 100 kW θα πρέπει να έχει χωρητικότητα 200 kWh ή μεγαλύτερη. Πάνω από 120 kW, η απαίτηση είναι τρεις ώρες, ενώ για μονάδες βιομάζας αρκεί μία ώρα. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες.
Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, 25 εκατομμύρια ευρώ, προορίζεται για εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν εγγυημένες τιμές αποζημίωσης (FiTs) έως 166 ευρώ ανά MWh. Η μέγιστη επιχορήγηση είναι 100.000 ευρώ ανά MWh χωρητικότητας. Οι ιδιοκτήτες αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων στην κατηγορία αυτή μπορούν να λάβουν έως 300.000 ευρώ ανά MW ισχύος λειτουργίας, ανά εγκατάσταση. Το ανώτατο όριο για τη βιομάζα είναι 115.000 ευρώ ανά MW.
Οι περισσότερες επιχορηγήσεις κατευθύνονται σε δικαιούχους εγγυημένων τιμών έως 166 ευρώ ανά MWh χωρητικότητας του συστήματος ανανεώσιμης ενέργειας τους. Τα αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα με εγγυημένες τιμές μεταξύ 166 ευρώ ανά MWh και 250 ευρώ ανά MWh μπορούν να λάβουν έως 50.000 ευρώ ανά MWh χωρητικότητας αποθήκευσης και 100.000 ευρώ ανά MW. Ο προϋπολογισμός για αυτό το τμήμα ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Η ίδια συνολική χρηματοδότηση διατίθεται για την κατηγορία εγγυημένων τιμών από 250 ευρώ ανά MWh έως 340 ευρώ ανά MWh. Οι μέγιστες επιχορηγήσεις για τα BESS για φωτοβολταϊκά και αιολικά ανέρχονται σε 25.000 ευρώ ανά MWh και 50.000 ευρώ ανά MW ισχύος λειτουργίας.
Υπάρχουν επίσης 5 εκατομμύρια ευρώ για συστήματα αυτοκατανάλωσης που χρησιμοποιούν τη μέθοδο του net-billing ή της αυτοπαραγωγής. Κάθε σύστημα μπορεί να λάβει έως 75.000 ευρώ ανά MWh, με τις επιχορηγήσεις να καλύπτουν έως το 70% των δαπανών.
Διαβάστε ακόμη