Η Σαουδική Αραβία και η Γερμανία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) για τη δημιουργία του “Saudi-German Green Hydrogen Bridge” μεταξύ της ACWA Power και της γερμανικής εταιρείας SEFE Securing Energy for Europe GmbH, για παραγωγή και εξαγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με σχετικά ανάρτηση στο LinkedIn του διευθύνοντα συμβούλου της Hydrogen Europe, Γιώργου Χατζημαρκάκη στο πλαίσιο του Μνημονίου, η ACWAPower και η SEFE θα αναπτύξουν κοινά έργα, με αρχικό στόχο την εξαγωγή 200.000 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη, έως το 2030. Σύμφωνα με τον κ. Χατζημαρκάκη «αυτό το βήμα έρχεται ως μέρος των προσπαθειών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας να ενισχύσει τη θέση του ως μία από τις κορυφαίες χώρες στην παραγωγή και εξαγωγή πράσινου υδρογόνου». Αυτή η συνεργασία είναι επίσης σύμφωνη με τους στόχους του μνημονίου συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ενεργειακού διαλόγου Σαουδικής Αραβίας-Γερμανίας, ο οποίος στοχεύει στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών καθαρού υδρογόνου.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του, Υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman al Saud, στο Ριάντ. Αποφασίστηκε να διευρυνθεί η μελέτη σκοπιμότητας, έτσι ώστε μαζί με την ηλεκτρική διασύνδεση να συνεξεταστεί η δυνατότητα και ενός αντίστοιχου διαδρόμου Υδρογόνου.
Να σημειωθεί πως το γερμανικό ενδιαφέρον έχει εκφραστεί ήδη και μέσω του Market Test για έργο “Dedicated H2 Backbone”, που θα «τρέξει» στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο έργο που αναπτύσσει ο ΔΕΣΦΑ αφορά την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά υδρογόνου, συνολικού μήκους 540 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ξεκινά από τη Νότια Ελλάδα και θα καταλήγει στο σημείο διασύνδεσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τη Βουλγαρία.
H Hydrogen Europe επισημαίνει πως ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη electrolysers, είναι η απουσία νομοθεσίας και πως θα πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών η οδηγία REDIII, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση υδρογόνου. Σε πρόσφατη έκθεσή της αναφέρει πως «το οικοσύστημα υδρογόνου της Ευρώπης αντιμετωπίζει σημαντικές συστημικές προκλήσεις. Η απουσία ισχυρών μηχανισμών αποθήκευσης ενέργειας, επιλογών ευελιξίας για τον περιορισμό των δικτύων και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού περιορίζει την ενσωμάτωση του υδρογόνου ως ακρογωνιαίο λίθο του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης. Η ανάπτυξη υποδομής θα είναι κρίσιμη για να καταστεί δυνατή αυτή η αλλαγή. Μια αναθεωρημένη στρατηγική για το υδρογόνο και μια ειδική στρατηγική για την υποδομή υδρογόνου στο πλαίσιο της επερχόμενης συμφωνίας για την καθαρή βιομηχανία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτά τα στοιχεία».
Διαβάστε ακόμη