Σαράντα αιτήσεις υποβλήθηκαν για πριμοδοτήσεις αγοράς στο πλαίσιο της διαδικασίας του δεύτερου γύρου δημοπρασιών ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News. Η πρόσκληση για έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας δημοσιεύθηκε στα τέλη Νοεμβρίου και η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων έληξε στις 5 Φεβρουαρίου. Οι νικητές θα δικαιούνται πριμοδοτήσεις αγοράς μέσω συμβάσεων επί διαφορών (CfDs).
Η συνολική υποβολή 40 αιτήσεων καταδεικνύει ότι το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο δημοπρασιών, όπου είχαν κατατεθεί 16 προσφορές. Αυτές ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023. Μετά τη φάση της αξιολόγησης, θα ανακοινωθεί πόσοι συμμετέχοντες έχουν έγκυρες αιτήσεις για τις προσφορές τους. Στον πρώτο γύρο, έντεκα προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση.
Επτά αιτήσεις για αιολική ενέργεια και 33 για ηλιακή
Υποβλήθηκαν προσφορές συνολικής ισχύος 1.171 MW, έναντι συνολικής διαθέσιμης ποσόστωσης 424,8 MW. Στον πρώτο γύρο δημοπρασιών είχαν κατατεθεί προσφορές για 602,8 MW, ενώ η διαθέσιμη ποσόστωση ήταν 450 MW. Η διαθέσιμη ποσόστωση για έργα αιολικής ενέργειας ανέρχεται στα 300 MW, ενώ οι εταιρείες υπέβαλαν αιτήσεις για συνολικά 673 MW. Για την ηλιακή ενέργεια, οι προσφορές αφορούν συνολικά 498 MW, με διαθέσιμη ποσόστωση 124,8 MW. Τα έργα ενδέχεται να είναι μεγαλύτερα από τα 1.171 MW, καθώς οι επενδυτές δεν συμμετέχουν με το σύνολο της προγραμματισμένης ισχύος τους.
Στον πρώτο γύρο δημοπρασιών, η ποσόστωση για την αιολική ενέργεια ήταν 400 MW, ενώ για τα φωτοβολταϊκά 50 MW. Στον δεύτερο γύρο, υποβλήθηκαν επτά αιτήσεις για αιολική ενέργεια και 33 για ηλιακή, ενώ στον πρώτο γύρο οι αντίστοιχες αιτήσεις ήταν εννέα και επτά.
Δύο αλλαγές
Η Σερβία τροποποίησε τόσο το ανώτατο όριο τιμών όσο και το κριτήριο αξιολόγησης των προσφορών. Το μέγιστο αποδεκτό τίμημα για αιολικά πάρκα ανέρχεται σε 79 ευρώ/MWh, έναντι 105 ευρώ/MWh στον προηγούμενο γύρο. Το ανώτατο όριο για την ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά ορίστηκε στα 72 ευρώ/MWh, ενώ στον πρώτο γύρο ήταν 90 ευρώ/MWh.
Τα έργα θα αξιολογηθούν επίσης βάσει του ποσοστού ισχύος που προσφέρουν είτε στον εγγυημένο προμηθευτή (την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Elektroprivreda Srbije – EPS), είτε σε τελικούς καταναλωτές, είτε και στους δύο, μέσω συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs). Η επιτροπή δημοπρασιών του υπουργείου εξετάζει αυτή τη στιγμή τις προσφορές για να καθορίσει ποιες είναι έγκυρες. Αυτή είναι η πρώτη φάση της διαδικασίας. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη διαδικασία των προσφορών και την κατανομή της ποσόστωσης. Μετά την ολοκλήρωση, η επιτροπή δημοπρασιών οφείλει να δημοσιεύσει κατάταξη των συμμετεχόντων, ενώ το υπουργείο έχει προθεσμία 15 ημερών για να εκδώσει τις αποφάσεις απονομής των πριμοδοτήσεων.
Διαβάστε ακόμη