Η χώρα μας το 2024 πλησίασε τα 5,4 GW σε σχέση με την αιολική ισχύ που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο. Συγκεκριμένα, 5.355 MW ήταν η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα σύμφωνα με την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Αυτό το γεγονός καταδεικνύει τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας στην ετήσια κοπή πίτας της ΕΛΕΤΑΕΝ ο πρόεδρος της ένωσης Παναγιώτης Λαδακάκος σημείωσε σε σχέση με τις τιμές ρεύματος ότι χωρίς τις ΑΠΕ η επιβάρυνση των καταναλωτών θα ήταν δραματικά υψηλότερη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν δομικές ατέλειες και ελλείψεις στην εσωτερική αγορά ενέργειας. Στόχος όλων, όπως είπε, πρέπει να είναι η ριζική αντιμετώπιση κάθε είδους fake news για τις ΑΠΕ, τονίζοντας πως οι τοπικές κοινωνίες συνεχίζουν να υπόκεινται σε συνεχή παραπλάνηση και παραπληροφόρηση. «Πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο η πολιτεία σε σχέση με την ενημέρωση, κάτι που αφορά και άλλες πτυχές της πολιτικής, όπως είναι το αδειοδοτικό και χωροταξικό πλαίσιο και τα θεσμοθετημένα ανταποδοτικά οφέλη στους κατοίκους», είπε.
Παράλληλα, χαρακτήρισε κομβικό ζήτημα τις περικοπές ενέργειας, τις ευέλικτες συνδέσεις και την πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο για τα αιολικά πάρκα και τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και με σαφήνεια. Επίσης, υπογράμμισε πως μέσα στο 2025 θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο, αφού η «παράταση της εκκρεμότητας αυξάνει τα ρίσκα, ενώ πιεστικό παραμένει το αδειοδοτικό σκέλος». «Η χώρα μας πρέπει να τρέξει τον χαμένο χρόνο και να κάνει όσες ενέργειες απαιτούνται σε σχέση με τα υπεράκτια αιολικά. Μόνο με την ορθή αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού μας σε στεριά και θάλασσα θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε το όραμα να καταστεί η χώρα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας με όρους ανταγωνιστικούς», πρόσθεσε.
Ο κ. Λαδακάκος ανέφερε πως στη διεθνή σκηνή διανύουμε μια ιδιαίτερη περίοδο που διακρίνεται από αστάθεια και αβεβαιότητα. «Τα τραγικά γεγονότα που συνεχίζουν στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αλλά κυρίως το μετεκλογικό τοπίο στις ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την έναρξη της νέας χρονιάς. Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση που δεν θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Η αμφισβήτηση της κλιματικής αλλαγής και η δυσφήμηση των ανανεώσιμων πηγών, ειδικά των ανεμογεννητριών, αναμένεται να ενταθούν στον δημόσιο διάλογο. Η Ευρώπη και η χώρα μας παρόλο που βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας δείχνουν αμήχανες μπροστά στις νέες εξελίξεις. Αναμένουμε από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να αναλάβουν πρωτοβουλίες», κατέληξε.
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε πως «ως χώρα είμαστε στις 10 κορυφαίες χώρες σε σχέση με την παραγωγή αιολικής ενέργειας, κάτι που στέλνει ένα signal πως η Ελλάδα στο μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί το προσπαθεί. Υλοποιεί έργα και κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».
Υπάρχουν όμως πολλές προκλήσεις, όπως είπε. Υπάρχουν πολλά τεχνικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν και βούληση μας είναι να βρούμε λύσεις σε αυτά. «Στην Ευρώπη, έχουμε 20% αιολική ενέργεια, αυτό είναι ένα θετικό βήμα, παρόλα αυτά όμως η Ε.Ε. δεν προχωράει με τους ρυθμούς που χρειάζονται», συμπλήρωσε. Επεσήμανε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην αδειοδοτική διαδικασία. Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση των όρων σύνδεσης, είναι ένα ακόμα ζήτημα, ενώ έκανε λόγο για σημαντικό στόχο αναφορικά με τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας.
Να σημειωθεί πως, με βάση στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, κατά το 2024 συνδέθηκαν στο δίκτυο 39 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 125,5 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος 150 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 2,4% σε σχέση με το τέλος του 2023. Επιπλέον, υπό κατασκευή ήταν ή είχαν συμβολαιοποιηθεί το 2024 πάνω από 1,1 GW νέων αιολικών πάρκων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 300 MW περίπου, που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς, έχουν καταθέσει τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης αλλά δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα ξεπεράσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης διετίας, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ.
Διαβάστε ακόμη