Το 2024 ήταν έτος ρεκόρ για την ένταξη στο σύστημα έργων αυτοπαραγωγής, ενώ και το 2025 αναμένεται επίσης μια καλή χρονιά, για τη συγκεκριμένη κατηγορία και σύμφωνα με πληροφορίες τα σήματα που λαμβάνονται είναι πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον. Όπως τονίζουν πάντως αναλυτές, το ερώτημα είναι πώς θα μοιραστεί ο ηλεκτρικός χώρος. Να σημειωθεί πως με το νόμο 5151/2024 που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο προβλέφθηκε η διάθεση ακόμα 10MW επιπλέον του υφιστάμενου περιθωρίου ανά υποσταθμό, αποκλειστικά για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από αυτοπαραγωγούς για την εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, καθώς και για την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
Από αυτά, τα 6MW θα αφορούν οικιακά συστήματα καθώς και σταθμούς ΑΠΕ που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Τα 3.8 MW θα αφορούν τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών και από σταθμούς βιομάζας ή βιοαερίου. Ειδικά για σταθμούς βιομάζας ή βιοαερίου το περιθώριο διατίθεται για σταθμούς παραγωγής ή αυτοπαραγωγής ισχύος μέχρι 100 Kw έκαστος. Τέλος, τα 0.2 MW του περιθωρίου αφορά αιολικούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης ή ίσης των 60 kW.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως ειδικά στις περιοχές της ενεργειακής μετάβασης υπάρχουν ώριμα έργα ισχύος 18MW, που έχουν δηλαδή όρους σύνδεσης, ωστόσο δεν μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΠΔΑΜ) 2021-2027. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έλαβε στήριξη η ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Κοζάνης. Συγκεκριμένα έλαβε 5.4 εκατ. για την εγκατάσταση και λειτουργία έργων αυτοπαραγωγής συνολικής ισχύος 7 MW. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει τη στήριξη έργων αυτοπαραγωγής που έχουν συγκροτηθεί από δήμους και σχετικούς φορείς. Ωστόσο, δεν είναι στις επιλέξιμες κατηγορίες έργα αγροτών ή ενεργειακών κοινοτήτων.
Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων 91MW. Σύμφωνα με στοιχεία του Green Tank, στη λιγνιτική περιοχή της Αρκαδίας, η κατάσταση όσον αφορά το πλήθος και τα έργα ενεργειακών κοινοτήτων παρέμεινε σταθερή από το τέλος του 2023. Συνολικά έχουν συσταθεί 41 ενεργειακές κοινότητες, με 110 αιτούμενα έργα ισχύος 58.8 MW. Από αυτά, 43 είναι έργα αυτοπαραγωγής, ισχύος 8.8 MW. Συνολικά στην Περιφέρεια Αρκαδίας έχουν ηλεκτριστεί 42 έργα ισχύος 17.9 ΜW».
Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως «αδειάζει» η δεξαμενή των 2GW, που με βάση το νόμο 5037/2023 προβλέφθηκε ειδικά για έργα αυτοπαραγωγής όπως ενεργειακών κοινοτήτων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Green Tank, έως τον Ιούλιο του 2024 τα έργα αυτοπαραγωγής, από πολίτες, επιχειρήσεις, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες είχαν φτάσει τα 665 ΜW, ενώ 28 ΜW ήταν τα έργα των ηλεκτρισμένων έργων ενεργειακών κοινοτήτων. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μια επιτάχυνση των έργων αυτοπαραγωγής σε σχέση με το 2023.
Τέλος, ένα ερώτημα που απασχολεί τη αγορά είναι πώς θα προχωρήσει το net billing, με δεδομένο πως συνοδεύεται από αλλαγές, ενώ είναι διαφορετικά τα κόστη. Το γεγονός και μόνο ότι πρέπει το έργο να διαθέτει μπαταρία «ανεβάζει» το Capex τους.
Διαβάστε ακόμη