Το κόστος των καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών παγκοσμίως, όπως η αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και η αποθήκευση με μπαταρίες, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω φέτος, σύμφωνα με έκθεση του BloombergNEF που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, παρά την αυξανόμενη προστατευτική πολιτική με τη μορφή δασμών στις εισαγωγές πράσινης ενέργειας.
Νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα είναι ήδη φθηνότερα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε νέους σταθμούς άνθρακα και φυσικού αερίου σχεδόν σε κάθε αγορά παγκοσμίως. Φθηνότερη ανανεώσιμη ενέργεια σημαίνει ότι οι χώρες μπορούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η υπερπαραγωγική ικανότητα της Κίνας στην κατασκευή καθαρών τεχνολογιών οδήγησε σε μείωση του κόστους πέρυσι. Ωστόσο, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκά κράτη έχουν επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές, όπως φωτοβολταϊκά εξαρτήματα και ηλεκτρικά οχήματα, για να προστατεύσουν τη δική τους εγχώρια παραγωγή. Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα μπορεί να παράγει ένα μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας από τις κύριες τεχνολογίες παραγωγής 11-64% φθηνότερα από άλλες αγορές.
Το κόστος των καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών αναμένεται να μειωθεί κατά 2-11% το 2025. Παρόλο που οι εμπορικοί περιορισμοί μπορεί να επιβραδύνουν προσωρινά αυτήν την πτώση, το BNEF εκτιμά ότι το εξισωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για καθαρές τεχνολογίες θα μειωθεί κατά 22-49% έως το 2035.
“Η Κίνα εξάγει πράσινες ενεργειακές τεχνολογίες τόσο φθηνά, που ο υπόλοιπος κόσμος σκέφτεται να επιβάλει εμπόδια για να προστατεύσει τις δικές του βιομηχανίες”, δήλωσε ο Matthias Kimmel, επικεφαλής οικονομολόγος ενέργειας στο BNEF. “Ωστόσο, η συνολική τάση μείωσης του κόστους είναι τόσο ισχυρή, που κανείς – ούτε καν ο Πρόεδρος Τραμπ – δεν θα μπορέσει να τη σταματήσει”, πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμη