Ο Ιανουάριος του 2025 σημείωσε περισσότερες επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια από ό,τι ολόκληρο το 2024, αναφέρει με ανάρτησή του στο LinkedIn το Wind Europe, ο σύνδεσμος που εκπροσωπεί την αιολική βιομηχανία στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η ανάρτηση αναφέρει πως πριν λίγες ημέρες, η PGE (Polska Grupa Energetyczna) και η Ørsted έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση για το υπεράκτιο αιολικό έργο Baltica 2 W ισχύος 1,5 GW στην Πολωνία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση στην αιολική ενέργεια στην Κεντρική Ευρώπη μέχρι σήμερα, ενισχύοντας περαιτέρω τη νέα δυναμική γύρω από την υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Πολωνία.
Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από 24 διεθνή και τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και της EBRD – Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Η δανειοδοτική συμφωνία υποστηρίχθηκε επίσης από τον Δανέζικο Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων και το Ταμείο Εξαγωγών και Επενδύσεων της Δανίας (EIFO).
Νωρίτερα τον Ιανουάριο, οι ESB και Red Rock Renewables ανακοίνωσαν την τελική επενδυτική απόφαση για το έργο Inch Cape στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το έργο θα αποτελείται από 72 ανεμογεννήτριες Vestas των 15 MW, με συνολική ισχύ 1.080 MW. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 3,5 δισ. λίρες στερλίνες. Οι συνολικές επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ευρώπη το 2025 έχουν ήδη ξεπεράσει το ορόσημο των 10 δισ. ευρώ. «Ένα δυναμικό ξεκίνημα για το 2025!», σύμφωνα με το Wind Europe.
Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αποτελούν βασικό πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις λόγω της αύξησης του κόστους. Ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για υλικά όπως ο χάλυβας και οι ανεμογεννήτριες, καθώς και σε ακριβότερη χρηματοδότηση των έργων. Επιπλέον, η αβεβαιότητα στις κρατικές επιδοτήσεις και οι πιέσεις για πιο ανταγωνιστικές τιμές έχουν καταστήσει δυσκολότερη την οικονομική βιωσιμότητα νέων υπεράκτιων αιολικών επενδύσεων. Παρά τις προκλήσεις, πολλές χώρες συνεχίζουν να επενδύουν στον τομέα, αναζητώντας λύσεις όπως μακροπρόθεσμα συμβόλαια αγοράς ενέργειας (PPAs) και κρατική υποστήριξη για τη σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών.
Διαβάστε ακόμη