Σε κόμβο υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη, στην οποία εγκαινιάστηκε το COPE-Nano, το μοναδικό κέντρο στην Ευρώπη αφιερωμένο στη Νανοτεχνολογία και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά. Το COPE-Nano χρηματοδοτείται κατά 50% από το πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon Europe και κατά 50% με συμπληρωματική χρηματοδότηση από την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.
Η Cope-Nano φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ ως ανεξάρτητο και βιώσιμο Κέντρο Αριστείας, τοποθετώντας το ως παγκόσμιο ηγέτη στην πράσινη οργανική ηλεκτρονική και τη νανοτεχνολογία, τη βιοηλεκτρονική και τη νανοϊατρική. Όπως επισημάνθηκε από τον ομότιμο καθηγητή, Στέργιο Λογοθετίδη, συντονιστή του έργου Cope-Nano, «ήδη περισσότεροι από 30 διεθνείς ακαδημαϊκοί, ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για συνεργασία και αξιοποίηση των υποδομών του Κέντρου που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη».
Στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε, θα δημιουργηθεί το πρώτο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς παγκοσμίως, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Flex2Energy. «Τα ημιδιαφανή εύκαμπτα φωτοβολταϊκά (ή φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς), αποτελούν μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι ουσιαστικά πλήρως ανακυκλώσιμα γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για το περιβάλλον», δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A, ιδρυτής της εταιρείας ΟΕΤ και του Εργαστηρίου LTFN/COPE-Nano καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του εμβληματικού ευρωπαϊκού προγράμματος Flex2Energy στη διάρκεια του World Future Energy Summit 2025.
Διαβάστε ακόμη