Την ώρα που οι περικοπές στην παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ αυξάνονται, μια εικόνα που θα επαναληφθεί και το 2025, σε ελάχιστα φωτοβολταϊκά έργα εγκαταστάθηκε εξοπλισμός set point. Αυτό φάνηκε και για τα φωτοβολταϊκά έργα άνω του 1 Μεγαβάτ, με τη δυνατότητα εγκατάστασης να ήταν μέχρι τέλος του 2024. Αυτό προκύπτει και για τα έργα ισχύος μικρότερης του 1 μεγαβάτ. Η σχετική προθεσμία για την εγκατάσταση εξοπλισμού στα έργα ισχύος μικρότερης του 1 μεγαβάτ είναι μέχρι 13 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει δοθεί  καμία παράταση, παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις.

Μόλις ένα 5%-10% των «μικρών» έργων έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση του εξοπλισμού. Ποσοστό πολύ μικρό.  Όσες μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ δεν προχωρήσουν στην εγκατάσταση εξοπλισμού, θα επιστρέφουν το 25% των εσόδων για κάθε περίοδο που εκδόθηκε Εντολή Περιορισμού Έγχυσης. Πηγές της αγοράς μιλούν για ασφυχτικά χρονοδιαγράμματα και κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για τον τρόπο που θα διαχειριστούν την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο του Green Tank «το μερίδιο των ΑΠΕ στη ζήτηση το 2024 θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν περικοπές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού που δημοσιεύει καθημερινά ο ΑΔΜΗΕ, το 2024 περικόπηκαν 860 GWh ΑΠΕ, που αντιστοιχούν στο 3.3% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο ίδιο χρονικό διάστημα».

Σε αυτό το τοπίο, πάντως, η περσινή χρονιά ήταν θετική, καθώς εγκαταστάθηκαν 2.500 MW. Το 2024 ήταν μια καλή χρονιά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, και για την εγκατάσταση έργων αυτοπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν 400MW, τόσο στον οικιακό όσο και στον εμπορικό τομέα. Πλέον, οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για εγκατάσταση τουλάχιστον 2.500 MW, ενώ εξίσου υψηλά θα κινηθούν τα έργα αυτοπαραγωγής. Αυτές οι εκτιμήσεις στηρίζονται στο γεγονός πως υπάρχουν αρκετά ανεκτέλεστα έργα και υπάρχει και το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στο χωράφι.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως αρχίζει και αποκτά θετικούς ρυθμούς το net billing. Από την άλλη, πηγές της αγοράς σημειώνουν το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα που αφορά τις μπαταρίες στις επιχειρήσεις. Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησαν οι αιτήσεις του προγράμματος «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» για το οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, «αγκάθι» παραμένει το γεγονός ότι προχωράει με αργούς ρυθμούς η διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων. Για τον λόγο αυτό ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για παράταση του προγράμματος, με τη δυνατότητα αίτησης να είναι μέχρι τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται, πως η ένταση της ενίσχυσης, στο πλαίσιο του προγράμματος, εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης που θα υποβάλει την αίτηση και διαμορφώνεται για τις κύριες επιλέξιμες δαπάνες σε ποσοστό 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40% για τις μεσαίες και 50% για τις μικρές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, πηγές της αγοράς υπογραμμίζουν το μικρό ενδιαφέρον που υπάρχει σε σχέση με τη δυνατότητα συστημάτων αποθήκευσης σε υφιστάμενα έργα, εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν είναι δεδομένο αν θα «βγει» η επένδυση, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν τα συγκεκριμένα έργα μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το περασμένο φθινόπωρο με νομοσχέδιο το ΥΠΕΝ προέβλεψε πως οι κάτοχοι Φωτοβολταϊκών Σταθμών οι οποίοι έχουν τεθεί σε λειτουργία και έχουν λάβει ή θα λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 και οι οποίοι, εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος, έχουν συνάψει ή θα συνάψουν Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησής, καθώς και Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης Σταθερής Τιμής που έχουν τεθεί σε λειτουργία μετά την 4η Ιουλίου 2019, δύνανται έως τις 31 Μαρτίου 2025 να υποβάλουν προς τους αρμόδιους φορείς αίτημα για την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη