Τα φωτοβολταϊκά ξεπέρασαν τον άνθρακα στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για πρώτη φορά πέρυσι, ενώ το μερίδιο της αιολικής ενέργειας παρέμεινε στάσιμο, όπως έδειξαν σήμερα, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, τα στοιχεία της δεξαμενής σκέψης για την ενέργεια Ember.
Η ΕΕ επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών και την επίτευξη των κλιματικών στόχων της, καθώς και για τη μείωση της εξάρτησής της από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, ώστε να συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, σύμφωνα με το Reuters.
Η παραγωγή από φωτοβολταϊκά θα παρέχει το 11% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2024, από 9,3% το 2023 και θα ξεπεράσει τον άνθρακα, ο οποίος έπεσε κάτω από το 10% για πρώτη φορά από τότε που η Ember άρχισε να συγκεντρώνει τα στοιχεία το 2011, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει απότομη μείωση τόσο του άνθρακα όσο και του φυσικού αερίου στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και τα ορυκτά καύσιμα βρίσκονται πλέον σε ιστορικό χαμηλό», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Chris Rosslowe, ανώτερος αναλυτής και επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου μειώθηκε σε μερίδιο 15,7% από 16,9% το 2023, ενώ η αιολική ενέργεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 17,4%.
Παρόλο που το 2024 προστέθηκαν περίπου 13 γιγαβάτ (GW) νέας αιολικής ισχύος, οι αιολικές συνθήκες ήταν λιγότερο ευνοϊκές από ό,τι το 2023, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη.
«Η νέα δυναμικότητα που προστέθηκε φέτος αντισταθμίστηκε ελαφρώς από τις χειρότερες αιολικές συνθήκες», δήλωσε ο Rosslowe.
Η ΕΕ επιθυμεί η αιολική ενέργεια να αποτελεί περίπου το 34% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030 και απαιτούνται περισσότερες ενέργειες, ιδίως γύρω από τη διευκόλυνση της αδειοδότησης νέων έργων, για την επίτευξη του στόχου, δήλωσε ο Rosslowe.
Η πυρηνική ενέργεια παρέμεινε ο κυρίαρχος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, με αύξηση στο 23,7% από 23% το 2023.
Διαβάστε ακόμη