Οι αγρότες στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τα οφέλη της εκτροφής προβάτων σε ηλιακές φάρμες, αλλά η Ευρώπη το κάνει αυτό εδώ και αιώνες. Η ανθούσα φωτοβολταϊκή βιομηχανία της Αμερικής έχει βρει έναν απίθανο ήρωα στην προσπάθειά της να πρασινίσει την παροχή ενέργειας – το ταπεινό πρόβατο.
Η βόσκηση προβάτων κάτω από τα πάνελ των τεράστιων φωτοβολταϊκών πάρκων αποδεικνύεται ότι έχει πολλαπλά οφέλη, σύμφωνα με το euronews. Εκτός από τη διατήρηση του εδάφους, βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους, μειώνει τις πλημμύρες και κάνει τα πρόβατα πιο ευτυχισμένα και υγιή.
Ο πληθυσμός των προβάτων στις ΗΠΑ έχει μειωθεί, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σήμερα σε περίπου πέντε εκατομμύρια, ενώ το 1947 είχε φθάσει τα 50 εκατομμύρια. Η βιομηχανία πρόβειου κρέατος αγωνίζεται και περίπου τα δύο τρίτα του αρνιού της χώρας εισάγονται. Ως εκ τούτου, κάθε τι που ενισχύει τη βιομηχανία προβάτων είναι θερμά ευπρόσδεκτο από τους Αμερικανούς κτηνοτρόφους. Το γεγονός ότι βοηθά στην παραγωγή πράσινης ενέργειας είναι το κερασάκι στην τούρτα.
Ο βοσκός JR Howard είναι ένας από τους ωφελημένους αυτού του νέου κινήματος, όπως εξήγησε στον Independent αυτή την εβδομάδα. Το 2021, άρχισε να συνεργάζεται με ηλιακές φάρμες για να χρησιμοποιεί τα πρόβατά του για να κρατάει χαμηλά το γρασίδι. Αυτό το μικρό εγχείρημα γνώρισε μεγάλη άνθιση και εξελίχθηκε σε μια μεγάλη επιχείρηση με 8.000 πρόβατα και δύο δωδεκάδες υπαλλήλους. Έχει περισσότερους πελάτες από όσους μπορεί να διαχειριστεί και αναμένει να προσθέσει άλλους 20 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
«Απλώς η ανάπτυξη ήταν κάπως τρελή για εμάς», δήλωσε ο Χάουαρντ, ο οποίος ονόμασε την εταιρεία του Texas Solar Sheep. «Ήταν σπουδαίο για μένα και την οικογένειά μου».
Γνωστά ως «αγροβολταϊκή», μόλις τώρα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τα οφέλη από την καλή χρήση του εδάφους κάτω από τις ηλιακές συστοιχίες. Εκτός από τα πρόβατα, τα αγροβολταϊκά μπορούν να περιλαμβάνουν καλλιέργειες, άλλα ζώα ή ακόμη και μέλισσες.
Τι είναι η ηλιακή βόσκηση;
Πολύ απλά, η ηλιακή βόσκηση είναι η πρακτική της τοποθέτησης βοσκόντων ζώων στον ίδιο αγρό με μια ηλιακή συστοιχία. Τα πρόβατα είναι τα πιο συνηθισμένα ζώα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό, αν και σε ορισμένες εγκαταστάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλα ζώα. Όταν εγκαθίστανται ηλιακές συστοιχίες, είναι ωφέλιμο να υπάρχει βοσκότοπος από κάτω. Η βλάστηση εμποδίζει την απορροή των ομβρίων υδάτων και τη διάβρωση από τη ρύπανση της παροχής νερού, αλλά πρέπει επίσης να ελέγχεται.
Η ψηλή βλάστηση μπορεί να αρχίσει να σκιάζει τα πάνελ, καθιστώντας τα μη αποδοτικά. Αλλά μεγαλύτερη ανησυχία αποτελεί ο πιθανός κίνδυνος πυρκαγιάς που παρουσιάζουν τα εκτάρια ξηρού χόρτου. Οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων παραδοσιακά το αντιμετωπίζουν αυτό με το να κουρεύουν τακτικά την περιοχή, αλλά δεν είναι εύκολο να πλοηγηθεί ένα χλοοκοπτικό γύρω από τους στύλους και τα πάνελ.
Αλλά τα πρόβατα είναι πολύ καλύτερα φυσικά χορτοκοπτικά, ικανά να χωρέσουν σε μικρές σχισμές και να τσιμπήσουν ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Η Αμερικανική Ένωση Βόσκησης Ηλιακών Πηγών εκτιμά ότι περίπου 80.000 πρόβατα βόσκουν τώρα περισσότερα από 40.000 εκτάρια σε 500 τοποθεσίες ηλιακών πάνελ σε 27 πολιτείες. Ο αριθμός αυτός υποδηλώνει δεκαπλασιασμό μέσα σε μόλις δύο χρόνια.
Παραδείγματα ηλιακής βόσκησης στην Ευρώπη
Ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να προαναγγέλλουν την έλευση μιας νέας εποχής στη γεωργία, εδώ στην Ευρώπη το κάνουμε εδώ και αρκετό καιρό.
Το 2023, η Iberdrola ανακοίνωσε ότι εγκατέστησε ένα κοπάδι 300 προβάτων στα φωτοβολταϊκά πάρκα της στην Πορτογαλία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα έργο 1GW στο Nottinghamshire θα μοιραστεί τα 1.600 εκτάρια του με ένα κοπάδι 4.000 προβάτων. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει σε 9.000 μόλις ξεκινήσει η αμνοερίφιαση, και αναμένεται να εξοικονομήσει το έργο 5 εκατομμύρια λίρες (5,9 εκατομμύρια ευρώ) από το κόστος κουρέματος κατά τη διάρκεια της 40ετούς διάρκειας ζωής του.
Από το 2016, η Enel Power χρησιμοποιεί πρόβατα για τη διατήρηση της βλάστησης στις ηλιακές συστοιχίες της στην Ελλάδα. Και από το 2015, το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Saint-Amadou, στην περιοχή Occitanie της Γαλλίας, φιλοξενεί εκατοντάδες πρόβατα.
Διαβάστε ακόμη