Ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Europe, Τζάιλς Ντίκσον, παρουσίασε μία ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Η ανάλυση του επικεντρώθηκε στην απόσταση που παρατηρείται μεταξύ των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030 και της πραγματικής προόδου που επιτυγχάνεται, με έμφαση σε κρίσιμους τομείς όπως η αδειοδότηση, η διασύνδεση με τα δίκτυα, και ο ρυθμός ηλεκτροδότησης.
«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το 2024 η Ευρώπη εγκατέστησε 15 GW αιολικής ενέργειας, από τα οποία μόλις 2 GW ήταν υπεράκτια», ανέφερε ο Τζάιλς Ντίκσον σε podcast της Wind Europe. «Η ΕΕ έχει στόχο να φτάσει τα 30 GW ετησίως μέχρι το 2030, αλλά είμαστε ακόμη μακριά από αυτόν τον στόχο».
Ένα από τα βασικά προβλήματα που καθυστερούν την πρόοδο είναι η αδειοδότηση νέων έργων. Παρά την ύπαρξη κοινών κανονισμών σε επίπεδο ΕΕ, πολλές χώρες δεν εφαρμόζουν επαρκώς τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως η αρχή του «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος». «Βλέπουμε ότι χώρες όπως η Γερμανία έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο», τόνισε. «Το 2024, η Γερμανία αδειοδότησε 15 GW νέων χερσαίων αιολικών πάρκων, δηλαδή επτά φορές περισσότερα από ό,τι πριν τέσσερα ή πέντε χρόνια».
Παράλληλα, η ανεπαρκής ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σοβαρό εμπόδιο. «Πολλά έργα, αν και ολοκληρωμένα, δεν μπορούν να συνδεθούν στα δίκτυα», υπογράμμισε ο Τζάιλς Ντίκσον. «Ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Γερμανία, ισχύος 900 MW, παραμένει αδρανές λόγω καθυστερήσεων στις υποδομές διασύνδεσης. Αυτό είναι απαράδεκτο». Πρόσθεσε επίσης ότι οι διαχειριστές δικτύων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση των αιτήσεων και χρειάζεται στρατηγικότερη προσέγγιση.
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι ο αργός ρυθμός ηλεκτροδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Σήμερα, η ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει μόλις το 23% του ενεργειακού μίγματος», επεσήμανε. «Πρέπει να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό δραστικά για να επιτύχουμε τους στόχους μας για την απανθρακοποίηση και την ανταγωνιστικότητα».
Πέραν των παραπάνω, ο Τζάιλς Ντίκσον υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, με στόχο τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. «Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας», δήλωσε. Παράλληλα, ανέδειξε την αυξημένη απειλή κυβερνοεπιθέσεων και φυσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές. «Το ΝΑΤΟ κατέγραψε 500 περιστατικά το 2024, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη για ισχυρότερη προστασία», τόνισε.
Ένα άλλο φλέγον ζήτημα είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος. Παρά τις προσπάθειες, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να εφαρμόζουν εσφαλμένα μοντέλα δημοπρασιών, αποθαρρύνοντας τους επενδυτές. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργούν αποτελεσματικά και υποστηρίζουν την ανάπτυξη», ανέφερε.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει την παρουσίαση της «Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας», με στόχο την ενίσχυση των καθαρών τεχνολογιών και την ηλεκτροδότηση της βαριάς βιομηχανίας. Παράλληλα, σχεδιάζεται το «Σχέδιο Προσιτής Ενέργειας», το οποίο θα επικεντρώνεται στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία. «Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πληρώνει τουλάχιστον διπλάσια τιμή ενέργειας από τις ΗΠΑ, και αυτό πρέπει να αλλάξει», επισήμανε ο Ντίκσον.
Ο Τζάιλς Ντίκσον κατέστησε σαφές ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικής ενέργειας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. «Οι επιλογές που θα κάνουμε τώρα θα καθορίσουν το μέλλον μας. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη