Καλό νέο για το ηλεκτρικό σύστημα αποτελεί η αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, καθώς οι βροχές του Δεκεμβρίου είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της στάθμης των ταμιευτήρων, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι χιονοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος παραπέμπουν σε περαιτέρω αναπλήρωση των αποθεμάτων τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για θετική εξέλιξη –όπως τονίζουν παράγοντες της στο energygame.gr- στο μέτρο που προδιαγράφει ενίσχυση των υδροηλεκτρικών «εφεδρειών» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν αυξάνεται η ζήτηση, με ευεργετικές συνέπειες τόσο για την επάρκεια του ηλεκτρισμού εφοδιασμού, όσο και –υπό προϋποθέσεις- για τη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.
Κατά το μεγαλύτερο διάστημα του Δεκεμβρίου καταγράφηκαν αυξημένες εισροές στους ταμιευτήρες υδάτων, της τάξης των 20 Γιγαβατωρών ημερησίως, κάτι που συνιστά ολική ανατροπή σε σχέση με τις «ξηρές» υδραυλικές συνθήκες του φθινοπώρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο «έλλειμμα» της υδροηλεκτρικής παραγωγής που είχε δημιουργηθεί λόγω της ξηρασίας και των ήπιων χειμώνων το 2022-2023 και το 2023-2024, με αποτέλεσμα το ποσοστό μείωσης σε ετήσια βάση να περιοριστεί στο 13% ενώ στις αρχές του φθινοπώρου υπερέβαινε το 30%. Εξίσου θετική είναι η εικόνα και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, καθώς η αύξηση της στάθμης του Δούναβη λόγω των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία «μεταφράζεται» σε αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και στις χώρες αυτές. «Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν το φθινόπωρο και ελπίζουμε η θετική τάση να διατηρηθεί και κατά τον τρέχοντα μήνα», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι στη βελτίωση της εικόνας συνέβαλε τα μέγιστα και η μεγάλη φειδώ που επέδειξε η ΔΕΗ κατά την προσφορά της υδροηλεκτρικής παραγωγής την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στην παρούσα φάση είναι μικρές οι ανάγκες για τα λεγόμενα «υποχρεωτικά νερά» που χρησιμοποιούνται για ύδρευση και άρδευση, ενώ ένας ακόμα παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής -πέρα από τις καιρικές συνθήκες- ήταν η καλή διαχείριση της δυναμικότητας άντλησης των Υδροηλεκτρικών Σταθμών του Θησαυρού και της Σφηκιάς που λειτουργούν σαν φυσικές αποθήκες υδάτων όταν οι τιμές και η ζήτηση κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.
Για όλους αυτούς τους λόγους –και επειδή φέτος έχουν υπάρξει χιονοπτώσεις σε αντίθεση με την περυσινή χειμερινή περίοδο-, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της υδροηλεκτρικής παραγωγής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε επιστρέψει πλήρως στην «υδροηλεκτρική κανονικότητα». Φαίνεται πάντως να απομακρύνεται το σενάριο για μηδενικές εισροές υδάτων από χιόνια που λιώνουν στους ταμιευτήρες, κάτι που θα αποτελούσε δυσμενή εξέλιξη, ενώ αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και έχουμε νέες χιονοπτώσεις είναι ορατό το ενδεχόμενο το έλλειμμα της υδροηλεκτρικής παραγωγής να καλυφθεί έτι περαιτέρω τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024 η παραγωγή των υδροηλεκτρικών μονάδων ανήλθε σε 3.258 Γιγαβατώρες (ή 6,9% του συνόλου), έναντι 3.548 Γιγαβατώρες (7,8%) την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Εκτιμάται δε ότι η αξιοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας στη χώρας μας φθάνει το 30%, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αξιοποίησης φτάνει και το 80%.
Η υδροηλεκτρική παραγωγή αναλογεί στο ένα τρίτο περίπου της συνολικής παραγωγής καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη και στο 17% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Το 70% της υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΕΕ προέρχεται από πέντε χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία).
Διαβάστε ακόμη